Banksy je pseudonym muže, který záměrně setrvává v jakési poloanonymitě. Ta se dobře hodí k ilegálnímu žánru, jemuž se věnuje.

Malíř se prý jmenuje Robert (nebo Robin?) Gunningham (nebo Banks?), narodil se v britském Bristolu někdy v letech 1973 až 1975 a je vyučený řezník. Podle lidí, kteří se s ním setkali, jde o „normálního mladíka v džínách a se stříbrnou náušnicí“.

Někdy se stává, že cena Banksyho malby je vyšší než cena nemovitosti, na níž se ocitla. V jednom takovém případě už bylo dílo inzerováno jako „nástěnná malba na domě, který se prodává spolu s ní“.

Pryč s těmi čmáranicemi!

Přestože si za uplynulých 10 let Banksy získal velkou mezinárodní prestiž, doma na ostrovech pořád není prorokem. Jeho pracemi se pyšní řada světových velkoměst, ve Velké Británii je ale úřady v souladu se zákony považují za vandalismus a nechávají je odstraňovat.

Nezajímá je, že Banksy v roce 2007 získal hrdý titul Největší žijící britský umělec a na jeho výstavu v Bristolu přišlo 300 000 návštěvníků.

V člověku to vzbuzuje rozpaky, protože většina jeho věcí je jistě lepší než špinavé oloupané fasády, na něž byly nasprejovány. Jenže zákon je zákon a musí být ctěn.

V poslední době to zřejmě chápe i sám malíř, který stále častěji pracuje na plochách, za něž majitelům nemovitostí zaplatil či se s nimi aspoň nějak předem domluvil.

Možná je i trochu pohodlnější, dělá také více tradičních maleb. Nakonec co, vždyť Banksy už je žijící klasik žánru, který pomáhal vymýšlet. O jeho slávě nejlépe svědčí fakt, že se loni ocitl v jedné epizodě seriálu Simpsonovi.

Ani tam ale neztratil své rebelství; epizoda předvádí, jak seriál připravují vykořisťovaní hladoví lidé ve špinavých dílnách kdesi v Asii…

Naháč, tučňáci i pravěk

  • Banksy dokáže být jednou prostě jen vtipný a podruhé zase politicky angažovaný. Tady je pár témat jeho prací.
  • Nahý muž visící za ruku z okna ložnice v Bristolu. Městská rada kvůli malbě vyhlásila internetové referendum. Protože se 97 % obyvatel čtvrti vyslovilo pro její zachování, nebyla odstraněna.
  • V londýnské zoo Banksy vlezl do výběhu tučňáků a napsal na zeď Ryby už se nám přejedly! Písmena jsou vysoká 2,1 m.
  • Do Britského muzea propašoval jakoby pravěkou malbu, na níž lovec mamutů tlačí nákupní vozík ze supermarketu. Dílo zde už zůstalo - jen bylo přesunuto do oddělení moderního umění.
  • Na zeď oddělující v Izraeli Palestince od židovské části země namaloval děti, které do zdi prosekávají díru.
  • Do kalifornského Disneylandu umístil nafukovacího panáka oblečeného jako vězeň z Guantanáma.
  • Tradiční červenou telefonní budku, do níž zasekl krumpáč, britské spoje poté oficiálně vyložily jako uznání své modernizaci.
  • Sběratelskými hity jsou bankovky, na nichž královnu Alžbětu II. nahradila princezna Diana - jejich cena jde v přepočtu do statisíců korun. Banksy také s chutí předělává klasiku - Monu Lisu, Warholovu Marilyn Monroe, Monetovu Snídani v trávě apod.
  • Sérii maleb uskutečnil v hurikánem poničeném New Orleansu. Jedna z nich - zobrazující oběšeného člena Ku-klux-klanu - ale byla rychle odstraněna.
  • U části nákladu písňového CD Paris Hiltonové vyměnil obaly, takže diva je na nich se psí hlavou, ve společnosti bezdomovců apod. Názvy jejích písní změnil třeba na K čemu jsem dobrá? nebo Proč jsem slavná?