Diskutujte: Jaké moučníky z čokolády doma nejčastěji připravujete? Zkoušeli jste už i domácí pralinky?

Průvodkyní tímto úžasným kurzem, který proběhl tuhle sobotu odpoledne v Praze, se stala naše kolegyně a šéfeditorka stránek www.vlasta.cz Lenka Jindrlová.

Kurz baristiky vedla několikanásobná mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Veselá. Ta se kávě profesionálně věnuje více jak sedm let. Zajímavé ale je, že ještě v době, kdy se začala baristických soutěží účastnit, sama kávu vůbec nepila. „Vlastně jsem se ke kávě doslova projedla. Hrozně mi totiž chutnala ta pěna nahoře na cappuccinu namíchaná s cukrem.“ A cappuccino zůstalo jejím nejoblíbenějším kávovým nápojem dodnes.

  • Základem veškeré kávy je ale samozřejmě dobře připravené espresso.

A pro něj je zase důležitá kvalitní káva. Petra Veselá nejprve vysvětlila základy okolo mlýnku a kávovaru a přidala dobré rady ohledně zacházení s kávou i mlékem. Tady jsou tipy, které se mohou v domácích podmínkách hodit nejvíc:

  • Pro domácí použití kupujte spíše menší balení, otevřená káva rychle „pracuje“ a klesá její kvalita.
  • Kávu uchovávejte v původním obalu. Když ji přesypete, přijdete o část aromatu.
  • Nikdy nedávejte zrnkovou kávu do lednice. V chladu totiž vyloučí tuky a orosí se.
  • Před přípravou nápoje zkuste dopředu odhadnout množství zrnek. Nenechávejte je v násypce „zvětrat“ několik hodin.
  • Káva obsahuje tuky a oleje, které pochopitelně na vzduchu žluknou a násypka je pak „umolousaná“. Proto ji každý večer umyjte.
  • Vybírejte kávovary schopné vyvinout co největší tlak a co nejjemnější mletí.
  • Chcete-li „velké kafe“, udělejte raději menší a dolijte je horkou vodou.
  • Voda by neměla být vroucí, ale mít okolo 90 stupňů.
  • Zatímco hrnek na kávu je lepší si trochu předehřát, konvička (z nerezu!) na mléko by měla být studená. A samotné mléko nachlazené z lednice, budete ho tak moct déle šlehat.
  • A dieta stranou - nejlépe ušleháte plnotučné mléko. Pěna se totiž dělá díky tukům a bílkovinám. V obchodech seženete i speciální mléko na cappucinno s větším podílem bílkovin.

Právě kvalitní mléčnou pěnu totiž potřebujete k technice latte art, neboli doslova mléčnému umění.

Jedná se o styl lití mléka a pěny do espressa. Ano, to jsou ta něžná srdíčka, kytičky, lístečky a další obrázky, kterými vám v některých kavárnách ozdobí mléčnou pěnu a potěší oko. Malovat takové obrázky do cappuccina jsme se na našem kurzu učili i my. A zjistili jsme, že to vůbec není jednoduché. Petra Veselá naše výtvory (nebo spíš patvary) zachraňovala dokreslováním špejlí.

Tohle chce prostě trénink. Anebo náhradní řešení. Vedle kávy Tchibo Exclusive Origins Guatemala Medium si proto účastníci kurzu odnesli jako dárek sadu designových šablonek a sypátek, které pro Tchibo navrhl světový designér Terence Conran.

A jak poznáte (kromě chuti samozřejmě) dobrou kávu?

Že vás po ní nebolí žaludek. Někteří účastníci kurzu dali za to odpoledne i tři, čtyři...

K dobré kávě to chce samozřejmě něco dobrého, sladkého - třeba pralinky!

Pod vedením šéfkuchaře Michal Nevtípila jsme si proto mohli vyrobit vlastní čokoládové pralinky. No, patlání s tím bylo hodně, ale výsledek stál za to – posuďte sami:

Dobrá rada na závěr: Při přípravě pralinek je důležité držet nohy od sebe. Vážně! Protože čokoláda kape. A mastné čokoládové fleky z bot (vyjma kožených) prostě nedostanete.

Tip Kafe.cz: Podívejte se, jak se výhercům na kurzu v Chefparade dařilo, a pusťte si následující video

Zdroj: Youtube