Hévíz je jedním z nejznámějších lázeňských středisek v Maďarsku. Leží v údolí 6 kilometrů od Keszthely v jihozápadním cípu Balatonu. Autem se sem z Prahy dostanete za asi 7 hodin.

Za léčbou a odpočinkem do Hevízu

Malebné město se sotva pěti tisíci obyvatel žije převážně z celoročního turismu. Najdete tu mnoho hotelů, restaurací a zejména pak množství vysoce uznávaných zdravotnických a léčebných zařízení. Veškeré dění se točí kolem hlavních lázeňských promenád v centru, poblíž termálního jezera (jehož sirný pach podobný vaječným pukavcům vás bude provázet na každém kroku).

Termální lázně – kouzlo celoročního koupání

Hlavní zdejší atrakcí je bezesporu termální jezero o ploše 47 500 metrů čtverečních s hloubkou od 1,5 m až po 36,5 m, jehož mírně radioaktivní voda obsahuje síru, alkálie, hydrogenuhličitany a zejména soli vápníku. Pramen poskytuje 86 milionů litrů vody denně a voda v jezeře se komplet vymění každých 28 hodin.

Zdejší koupaliště bylo vybudováno již v roce 1795. Jedná se o rozsáhlý krytý areál postavený na pilířích přímo na jezeře. Voda ve vnitřních prostorách dosahuje teploty okolo 36 stupňů, venku, kam můžete volně proplavat, je to v zimě něco kolem 27 stupňů (v létě až 34 stupňů).

Léčba nemocí: Koupání zde je vhodné při léčbě kloubních onemocnění, revmatu, při nemocech pohybového ústrojí, páteře a při gynekologických potížích. Jako pitná kúra pomáhá při léčení poruch zažívacího traktu a paradentóze.

Vstupné: Vstup na 4 hodiny vás vyjde v přepočtu asi na 300 Kč a je včetně welness (několik druhů saun, pára, solná jeskyně, vířivky). Za každou další minutu pak doplácíte cca 1 Kč. Prodává se také zvýhodněný vstup na 10 hodin a týdenní permanentka.

Otevírací doba koupaliště: Každý den od 9:00 do 17:30 (koupaliště je otevřené celoročně)

Jídlo a pití: V areálu jsou dvě pěkné kavárny, kde si můžete dát kávu, a pak fastfoodové bistro, jehož produkty jsou bohužel kvality nevalné. Sbalte si tedy raději s sebou něco malého k snědku. Vodu na pití si zde můžete zdarma natočit.

Plavání: Je nutné myslet na to, že ve vodě většinou nebudete stačit (ani uvnitř) a musíte tedy stále plavat, šlapat vodu, nebo se přidržovat všudypřítomných zábradlí. Není proto od věci přibalit si do tašky plovací kruh. Budete se divit, s jakými nafukovacími skvosty tu brázdí zdejší vody lázeňští turisté (ani rukávky nejsou raritou) :-)

Odpočinek: Ve vnitřních prostorách u „jezerních bazénů“ i ve wellness je dostatek lehátek i křesel k relaxaci po plavání.

Můj dojem:

Plavat venku uprostřed listopadu, kdy teplota vzduchu balancuje jen lehce nad nulou, mi přišlo nesmírně fajn. Obdivovala jsem zdejší růžové, fialové a bílé lekníny, míjela okolo plující kachničky a říkala si, že kdyby pramen pustil do jezera tu vodu přeci jen ještě o trochu teplejší, bylo by to dokonalé.

Zajímavé odkazy:

Kam se odtud vypravit na výlet

Balaton – vzpomínka na totalitní cestování

Balaton nebo také Blatenské jezero je se svojí rozlohou 5 180 km2 největším jezerem ve střední Evropě.
Je od Hevízu vzdáleno jen asi 6 km a v posledních letech se dostává zpět na výsluní zájmu turistů. Voda je relativně čistá, nehrozí vám tu došlap na ježka ani střet s jinou mořskou potvorou. Zejména rodiče malých dětí ocení mělké dno, takže jejich ratolesti tu budou v bezpečí.

  • Teď na podzim je u Balatonu poněkud mrtvo, ale městečka v okolí jsou pěkně upravená a mimo procházku po pláži můžete navštívit třeba stálou výstavu vláčků.

Hrad Sümeg – velkolepá středověká pevnost

Hrad Sümeg je největším hradem Maďarska. Byl vystavěn na vápencovém vrchu ve výšce 270 metrů nad mořem a vypíná se nad stejnojmenným městečkem Sümeg. První zmínky o hradu pocházejí z roku 1318. V 18. století byl však zničen a přes jedno století trvalo, než byl v 60. letech 20. století restaurován. Dnes se může chlubit tím, že je jedním z největších a nejlépe zachovalých hradů v Podunají. Můžete tu obdivovat expozice zbraní, navštívit sedlářské muzeum nebo třeba hradní kuchyni či středověkou mučírnu. Hrad nás naprosto uchvátil zejména tím, že se tu po točitých schodech, nádvořích, věžích i sálech pohybujete sami.

vstupné: 7 eur

Budapešť

Protože jsme hlavní město Maďarska navštívili před necelým rokem, z Hevízu jsme sem tentokrát nejeli. Je to odtud ale jen zhruba hodinka cesty.
Přečtěte si, proč stojí za to udělat si sem výlet: Budapešť v zimě - dobré důvody, proč ji navštívit

Obecné informace na cestu

Cestovali jsme autem, zastavili se na kafe ve Vídni a z okýnka pak obdivovali větrníky posetou krajinu. Benzín nás vyšel na cca 4 000 Kč a na místo jsme dorazili asi za 7 hodin.

V Maďarsku se platí forinty (1 Kč = cca 11,5 Ft), které získáte před cestou ve směnárnách hlavně v centru Prahy, klasické banky je bohužel většinou nemají. Přímo na místě vám ale tuhle měnu vyplivne každý bankomat na vaši českou kartu (bankomat Erste tu najdete vedle pošty kousek od pěší zóny). V restauracích a obchodech se dá převážně platit i eury.

Pobyt v hotelu **** s polopenzí nás na 3 noci vyšel cca na 2 500 Kč/os. + počítejte s tím, že budete platit lázeňský poplatek 2 eura za den na osobu. Rozhodně se vyplatí nakupovat na slevových portálech.

Jídlo nás v městečku trochu zklamalo, ale asi jsme nenatrefili na ty správné podniky. Určitě tedy neudělejte stejnou chybu jako my a nechejte si poradit od místních, kde se dobře najíst. I přes veškerou snahu se nám tu třeba nepodařilo ulovit jediný langoš ani ochutnat dobrou gulášovku :-(
Ceny v místních restauracích se pohybují v podobných cenových relacích jako např. v Praze.

Víno je asi nejznámější to Tokajské, které je k dostání všude. Bílé maďarské víno značky Furmint, Somlói nebo Juhfank patří také mezi oblíbené. Z červených vín pak stojí za zmínku Villány od výrobců Wunderlich, Bock nebo Gerc.
My ochutnali bílé Nyakas (zelená etiketa, odrůda Orsai oliver) a bylo přímo báječné! :-)