Slova nevšední a svérázný jsou adjektiva, kterými se popisují osobnosti živelných francouzských filmařů i jejich snímky. Kdo ale viděl jejich největší hit Louise-Michel, příběh o dělnicích, které si najmou neschopného zabijáka na vraždu bezcitných kapitalistů, kteří jim zavřeli továrnu, bude už na mamuta připraven. Jeho děj se od politické frašky přesunul k méně sžíravému a osobnějšímu portrétu jednoho muže na cestě po svém životě a bizarností a šokujících porušování pravidel mainstreamového vkusu ubylo. I když pořád se můžete těšit na zjevující se mrtvolu dávné lásky, poněkud mentálně zaostalé příbuzné, dementní šéfy a samozřejmě na hlavního hrdinu, na jakého se nezapomíná.

Hlavní hvězda Louise-Michel, Yolanda Moreauová tu hraje opět a opět je nepřehlédnutelná. Za partnera má tentokrát Gérarda Depardieua. Ten dodává ty správné proporce, fyzické i herecké, svému šedesátníkovi Sergovi, osobě, kterou mu tvůrci napsali na tělo a jíž se na nadarmo přezdívá Mamut. Serge léta pracoval v masokombinátu a když ho poslali do důchodu, najednou neví, co s životem a s volným časem, který mu připadá jako čekání na smrt. Naštěstí, nepořádnost jeho bývalých zaměstnavatelů ho přiměje k cestě po Francii. Oficiálně za sběrem potvrzení na vyplacení důchodu. Jakmile ale Serge oprášil a nasedl svou motorku Mammut z roku 1973, řel prach i z dávných vzpomínek a pak se řítí nejen po francouzských okrskách, ale i po zákrutách sebe sama. Lidé a události, které mamut na Mammutu potkává, se předhánějí v porci chaosu i šílenosti, které tu živí groteskní obraz světa bez řádu.

Společensky nemožný mamut Serge poznává, co všechno se změnilo a zastaralo, nedokáže už ani nakoupit, ale postupně se učí neznámou svobodu vychutnávat. Bez pevného děje se jeho cesta rozjíždí různými směry, surreálnými, melancholickými, satirickými, mystickými, optimistickými, absurdními a zůstává na divákovi, aby se v tomto invenčním chaosu zorientoval jako on.

originální název: Mammuth
info: Francie, 2010, Drama, Komedie, 92 min
režie: Benoît Delépine, Gustave de Kervern
hrají: Gérard Depardieu, Yolande Moreauová, Isabelle Adjaniová, Benoît Poelvoorde
autor: Iva Přivřelová

HODNOCENÍ: 3,5/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz