Světovými médii před pár dny probleskla zpráva, která na první pohled vypadá jako legrační výmysl. Litevská firma Olialia (čte se Olalá a také to znamená Olalá!) podle ní ohlásila vznik „blonde only“ turistického letoviska na Maledivách.

Veškerý personál mají tvořit pouze blondýnky, jež budou také zajišťovat letecké spojení a podobně. Vlastně určitá obdoba nudistických akcí, na kterých také působí jednotné týmy.

Bereme i plešaté

V případě Olialia ovšem nejspíš jde hlavně o reklamní tah. Napovídá tomu i fakt, že letovisko má být spuštěno až v roce 2015. A to ještě kdoví jestli.

Litva je totiž součást Evropské unie, v níž je jakékoli předepisování barvy vlasů zaměstnanců zakázáno jako diskriminace. Na Maledivách navíc platí zákon, že v podobných zařízeních musí pracovat alespoň 50 procent místních lidí – a ti jsou výhradně tmavovlasí.

O nápaditosti majitele značky svědčí i velmi úspěšná designová řada počítačů Olialia. Od těch obyčejných se liší pouze 50 nalepenými broušenými sklíčky – a pak samozřejmě vysokými prodeji. Olialia zkoušela i agenturu s hezkými blonďatými mládenci. Ta ale zkrachovala. O firmě se tvrdí, že chce jít ve stopách slavné značky Virgin miliardáře Richarda Bransona.

Vtipy na palubě

Pro zvlášť fajnové a mohovité milovníky plavých vlasů je na Jadranu k dispozici třicetimetrová „bondovská“ jachta Olialia. Z reklamní fotografie na internetu vypínají poprsí dvě krásné víly, nepochybně součást posádky.

Krásný nový svět blondýnek (bez záruky pravosti) už vytváří i vlastní reklamy na vlastní zboží, počítačové hry a programy. Po Litvě se do akce zapojilo i sousední Lotyšsko.

Tady založili svou Asociaci blondýnek, která v Rize pořádá blond festivaly. „Je to velmi chytrý a moderní koncept,“ říká o expanzi peroxidových krásek marketingový expert Martin Šťáhlavský (34).

„V současné době totiž není tak důležité vyrábět dobré zboží či poskytovat dobré služby: to umí kdekdo. Rozhoduje umění prodat je, což v první řadě předpokládá zaujmout zákazníka, tedy mít neotřelý nápad. Jak vidíte, v Litvě ho měli. Jinak byste o tamních blondýnkách nepsali i u nás v Česku.“

A kdoví, třeba i ty proslulé hloupé vtipy o blondýnách vymýšlejí a pouštějí do oběhu chytří podnikatelé v Litvě, kteří si tak zadarmo dělají reklamu…