„Od listopadu 2009 zasáhl můj dům meteorit už pětkrát! To přece nemůže být náhoda,“ říká 50letý Radivoj Lajić z Bosny, který je přesvědčen, že se mu za něco mstí mimozemšťané.

A aby své tvrzení podložil důkazy, posbíral podivné kameny, jež mu prolétly střechou, a zanesl je expertům na bělehradskou univerzitu. Ti potvrdili, že se stoprocentně jedná o vesmírná tělesa. Nyní zkoumají magnetické pole kolem obydlí Radivoje Lajiće a snaží se zjistit, proč je jeho nemovitost v malé vesnici Gornja Lamovite pro nebeská tělesa tak zajímavá.

„Nevím, co jsem jim udělal, ale pravděpodobnost zasažení meteoritem je přece tak malá, že se musí jednat o úmyslné jednání,“ uvedl Radivoj Lajić pro server Ananova.

Kvůli obavám z další katastrofy vyztužil střechu svého domu ocelovým nosníkem. „Stane se to vždy, když hodně prší, nikdy za jasného dne, a tak sotva začnou padat první kapky, jsem k smrti vyděšený,“ dodává.

Konec světa?

Zdaleka se nejedná o ojedinělý případ. S panem Radivojem by si mohl začít dopisovat Američan Chris Newmarker, na jehož dům v New Jersey už spadl meteorit třikrát. Také třikrát rozzářil loni meteor nebe nad městem Hangletonem ve Velké Británii.

Rok před tím dopadla dvě mimozemská tělesa v tureckém Yeşilkentu – sice v rozmezí půl roku, zato jen několik metrů od sebe! Ani v jednom z případů nebyl nikdo zraněn. To v Indii takové štěstí neměli: v únoru 2007 zemřeli v Rádžastánu tři lidé a další čtyři osoby byly zraněny při „záhadném výbuchu“.

Srazí se Země s megakometou?

Co si tedy máme myslet o celosvětovém náhlém zjevením tolika ohnivých koulí? Jde o náhodu? Američtí badatelé Allen West, Simon Warwick-Smith a Richard Firestone se domnívají že nikoli. Ve své knize Cyklus kosmických katastrof citují nejprve Nostradama:

„Vše začne meteority, které jako kapky deště začnou padat, pár tady, pár tam. Možná několik narazí do Slunce, což vyvolá velké sluneční erupce. Pak přijde den, kdy dorazí komety zvětšující se každou sekundu. Vlétnou do naší atmosféry a rozzáří se jasněji než Slunce.“

Dál už prakticky vypočítávají, že se k Zemi každých 2 000 až 4 000 let přiblíží nějaká pořádně nebezpečná megakometa. „Když se podíváme na záznamy klimatu a ledových jader, vidíme opakující se vzor,“ varují Američané.

Znamenají tedy meteority předzvěst nějaké skutečně velké katastrofy? Podle vědců nemáme propadat panice: to by se prý muselo jednat o zcela jiné množství a velikost „vesmírných kamenů“.