V lednu roku 1700 vyplul z indonéské Batávie (Jakarty) do Nizozemska trojstěžník Voetboog o výtlaku 595 tun, napěchovaný vzácným zbožím a zlatem.

Při plavbě přes Atlantský oceán se loď podle všeho dostala do silné bouře. Kapitán Adriaan de Ruiter zavelel otočit směrem k brazilským břehům, kde chtěl najít útočiště.

Náklad Voetboogu byl už ve své době považován za legendární. Loď totiž kromě hedvábí, koření a čaje vezla i luxusní zboží pro bohaté Evropany – japonský a čínský porcelán, bronzové předměty a šperky. A ještě navíc 180 000 zlatých holandských dukátů. Cena celého nákladu se odhaduje na více než miliardu dolarů (téměř 20 miliard Kč)!

Právě teď probíhají jednání mezi Maďary a Brazilci o harmonogramu vyzvednutí pokladu, místu jeho uložení a vyplacení nálezného. Žádné podrobnosti zatím nejsou známy. Očekává se však, že celá věc potrvá ještě několik let.

Předměty je totiž třeba z mořského dna vyzvednout pečlivě, aby nedošlo k poškozením, která jinak v takových případech bývají běžná. Experti dokonce zvažují, že by se určité zabezpečení a zakonzervování některých věcí provedlo přímo na mořském dně…

Vrak zavřený v kleci

Poblíž chorvatského Cavtatu leží na dně moře velká vzácnost: řecká nákladní loď ze druhého století našeho letopočtu. Dřevo plavidla se už rozložilo, ale náklad – keramické amfory – je neporušený. Nádoby s olivovým olejem a vínem jsou pořád zapečetěné stejně dokonale jako před téměř 2 000 lety.

Podle odborníků by měly po vyzvednutí cenu asi 200 milionů Kč. Proto se chorvatské úřady rozhodly loď zabezpečit obrovskou železnou klecí, do níž vedou vrátka vybavená několika masivními zámky.

Prohlídka vraku je umožněna jen potápěčům s úředním povolením a doprovodem. Jde o velice dobrou turistickou atrakci! Není zatím známo, zda tak bude vrak představován trvale, nebo ho časem přece jen ze dna vyzvednou.