K jakému řešení se vláda nakonec propracuje, nevíme, protože ve hře je nejméně šest verzí reformních návrhů. Na to, že by nás ve stáří stát zabezpečil, však rozhodně spoléhat nemůžeme. Naopak, státní důchod bude neustále menší.

Může za to nejen stav ekonomiky, ale především přirozené stárnutí obyvatelstva. Zatímco dnes na jednoho důchodce připadá 4,5 pracovníka, v roce 2050 to bude už jen 1,5.

O důchodové reformě se mluví dlouho a nyní se konečně začíná rýsovat její reálná podoba. S vysokou pravděpodobností bude s platností od roku 2013 základem nový, průběžně financovaný důchodový systém doplněný o soukromé fondy. Spoření ve fondech asi bude povinné pro lidi mladší 40 let.

Během šesti let se odvod důchodového pojištění do státního systému sníží z 28 na 23 %. Procenta, o něž bude pojistné sníženo, budou převáděna na individuální účty do licencovaných penzijních společností.

Jak vůbec vypadá takzvaný slušný důchod, když každý má jiné potřeby? Za dobrou penzi lze podle odborníků považovat částku, která představuje zhruba 85 % dosavadních životních nákladů. Tedy ten, kdo odchází do důchodu v situaci, kdy má každý měsíc výdaje kolem 20 000 Kč, potřebuje ke spokojenému životu penzi aspoň 17 000 Kč.

Čím dříve, tím lépe

Vždy obecně platilo, že čím dříve se člověk začal na důchod připravovat, tím lépe, ale do budoucna to bude pravda dvojnásobná.

„Je až alarmující, jak málo lidí ví, jaký bude jejich státní důchod. My každému, kdo projeví zájem, vypočteme, jaký bude za současné situace jeho pravděpodobný státní důchod v porovnání s jeho aktuálním příjmem. Většinu lidí ta částka hodně nemile překvapí. Je proto třeba už nyní nastavit spoření tak, aby životní úroveň v důchodu byla na úrovni, jakou má klient dnes. Pouhé penzijní připojištění na zajištění důstojného důchodu nestačí. Čím dříve začne klient spořit, tím menší měsíční úložka je třeba,“ říká Martin Techman, ředitel úseku rozvoje obchodu České spořitelny.

Další informace k tématu Důchodová reforma

Náš tip

Pro toho, kdo z nějakých důvodů na penzi šetřit nemůže nebo už si pro vyšší věk uspořit nestačí, je řešení pořízení vlastního bydlení (hypoteční splátky jsou zpravidla přibližně stejně vysoké jako nájem). Vždyť důchodce, který bydlí ve svém, jako by pobíral rentu z penzijního fondu ve výši měsíčního nájmu (5 000 až 15 000 Kč), který by jinak musel platit!