A pokud není na stole, nestydíme se o ni požádat. Stále více lidí totiž preferuje tuto ekonomičtější a ekologičtější variantu a restauratéři vycházejí zákazníkům vstříc.

Podniky zapojené do projektu Čerstvá kohoutková? Stačí říct! dokonce servírují vodu v krásných designových karafách.

„Akce byla úspěšná, zapojilo se do ní již více než 450 restaurací,“ uvádí Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace a marketingu společnosti Veolia Voda.

V zahraničí běžné

Možná i ze svých zkušeností víte, že také ve většině zahraničních turistických destinací je tento způsob servírování vody naprosto běžný.

V Itálii a Francii je dokonce ze zákona povinný. V zemi galského kohouta stačí v restauraci vyslovit kouzelné „Une carafe d’eau, s’il vous pla"t!“ a číšník přispěchá s karafou plnou vody zdarma. Opatření se však nevztahuje na kavárny a bary.

V Itálii bývá ve většině pizzerií během oběda nebo večeře džbán pitné vody již na stole, i když v poslední době lidé dávají přednost značkovým minerálkám v láhvi, aby měli jistotu, co pijí.

V řeckých restauracích je voda z vodovodu automaticky k dispozici (např. ke kávě vždy). Situace bývá ovšem jiná na ostrovech, kam je nutné pitnou vodu dovážet: v těchto případech se nabízí balená za poplatek.

Na Jadranském pobřeží se podává zpravidla na vyžádání a nikde se neúčtuje. Ve Španělsku se někde objevuje na stole běžně, jinde na vyžádání a některé restaurace nabízejí pouze minerální vodu balenou.

Situace v Portugalsku se liší podle jednotlivých oblastí: ve velkých městech jako Lisabon nebo Porto není zvykem ji běžně požadovat vzhledem k nízké kvalitě kohoutkové vody.

To Skandinávci považují servírování pitné vody z kohoutku za běžnou součást servisu. Ve Spojených státech je pití kohoutkové vody velký trend a do osvěty se zapojují i světoznámé celebrity.

Důvodem je velmi vysoká spotřeba balených vod a s tím spojená ekologická i ekonomická zátěž.

Čtěte také: