Diskutujte: Kde ve světě jste si dali kávu, na kterou nikdy nezapomenete?

Troufnete si odhadnout po letech zkušeností osobnost člověka podle toho, jakou si objednává kávu?
Osobnost člověka se dá jen velmi těžko soudit podle toho, jakou kávu právě v danou chvíli pije. Já osobně kávu velmi často střídám, a to nejen z profesního hlediska, ale také dle momentální chuti. Obecně mohu říct, že dámy si obvykle rády objednají kávy s mlékem, případně obohacené o některou příchuť, pánové si častěji objednávají kávy výraznější, např. espresso.

Co považujete za největší „kávový“ prohřešek, kterého se Češi dopouštějí?
Myslím si, že bychom se měli častěji v kavárnách ozvat, pokud nedostaneme správně připravenou kávu, v tomto ohledu máme ještě rezervy. U kávy je důležité, aby nám hlavně chutnala a profesionální baristé by měli již konečně dodržovat zásady správné přípravy kávy.

Jsme podle vašich zkušeností stran kávy vzdělaný národ?
Kávová kultura se u nás postupně mění, pokud si vzpomeneme, jak u nás vypadala kávová kultura před 15 lety, kdy se u nás pil hlavně „český turek“, tak ten skok je veliký. Lidé si dnes raději za dobrou kávu připlatí a rádi se vracejí na místa, kde ji dobrou dostanou. Proto vzdělání v tomto oboru je naprostou nutností, zejména ze strany profesionálů, kterým říkáme „baristé“. Chcete-li doma překvapit své blízké a přátele, pak bych vás rád pozval na naše kurzy pro veřejnost, kde si společně uvaříme spousty zajímavých a nových káv, kterými pak můžete překvapit své přátele.

Jací lidé přicházejí do vašich kursů a co je tam čeká?
Na naše kurzy chodí dvě skupiny lidí, většina jsou profesionální baristé, kteří si chtějí rozšířit své znalosti z oblasti kávy a zároveň znát odpovědi na otázky, se kterými se setkali ve své profesionální praxi. Druhou skupinu tvoří „milovníci kávy“, tedy lidé, kteří nejsou profesionály a mají jen rádi kávu. Tyto kurzy pořádáme v sobotu, tak abychom mohli vyjít vstříc co nepočetnější skupině lidí. Kurzy jsou průvodcem světem kávy, kde účelem je ukázat různé podoby, které káva má, a také jak s kávou zacházet, aby byla co nejlepší, a samozřejmě ochutnáme mnoho různých kávových specialit.

S čím byste byl rád, aby odcházeli?
Pro nás je cílem, aby si každý odnesl ještě kladnější vztah ke kávě, stejně tak jako novou zkušenost například jak kávu připravit jinak a hlavně lépe. Největší radost mám, když po čase navštívím nějakou kavárnu, kde baristé byli u nás na kurzu, a vidím jejich nadšení při přípravě kávy. Jejich přístup je pak najednou úplně odlišný od doby před kurzem. Po kurzech pro veřejnost pak dostávám mnoho mms s fotkami káv, jaké se podařily vyrobit doma ve vlastních podmínkách, to mne vždy velmi potěší.

Za jak dlouhou dobu cvičení a praxe člověk opravdu kávě porozumí?
Káva je obor neustálého vzdělávání, káva stále překvapuje a ještě mnohé o ní nevíme, porozumět kávě v tomto smyslu spíš znamená umět si kávu vychutnat a objevovat její různé podoby. Vždy ovšem záleží jen na nás, jaký druh kávy sami máme rádi, jakou značku preferujeme, rozhodně bychom se ovšem neměli bránit zkoušet nové způsoby přípravy kávy a také druhy.

Jak sama poznám, že jsem dostala v podniku kvalitní kávu?
Pokud si objednáte italské espresso, rozhodně musí mít na povrchu pěnu, pokud ji nemá, bez milosti jej vraťte. U espressa ještě doporučuji objednat si ho co nejblíže baru, přeci jen tento kávový nápoj obsahuje jen 30 ml kávy a měl by se vypít v co nejkratší době od jeho přípravy.
U cappuccina by měla být mléčná emulze na povrchu lesklá až krémová 1-2 cm silná, doby, kdy „čím víc bublinek, tím víc cappuccino“, jsou již pryč. Cappuccino by nemělo být ani sypané různými prášky na „ozdobu“, například skořice je naprostý nepřítel kvalitní kávy. Důležitou součástí mléčných kávových nápojů je mléko, které by mělo být plnotučné a zahřáté ideálně na teplotu 65 oC, ne více!!!!

Jaká je vaše osobní „kávová“ historie?
Kávu jsem poprvé začal vnímat jako student na střední škole, ovšem v té době to byl pouze prostředek pro udržení pozornosti, o požitku nebo objevování nových chutí nemohla být zdaleka řeč. Intenzivně jsem se s kávou seznamoval po nástupu ke společnosti illy v roce 2001 a za těch 10 let mne káva a její podoby nepřestaly překvapovat. Vrcholem bylo otevření pobočky University kávy v České republice v březnu roku 2009, jejíž jsem se stal hlavním lektorem. Od té doby prošlo našimi kurzy téměř 700 baristů a milovníků kávy z řad široké veřejnosti. Universita del caffe, jak zní oficiální název, je velmi unikátní projekt, který nemá obdoby. Jedná se o vzdělávací centrum v oblasti kávy, které naleznete ve více než 30 zemích světa. Kurzy v zemích, jako jsou Indie či Brazílie, jsou určeny zejména samotným pěstitelům kávy, v Evropě se pak věnujeme vzdělávaní hlavě profesionálům z oblasti gastronomie a také milovníků kávy. Tento projekt se věnuje kávě od samého začátku, tedy od rostliny kávovníku až po samotný šálek dokonale připravené kávy.

Které kávě například nikdy neodoláte?
Pro mne je osudové italské espresso, zde se pozná um baristy i chuťové vlastnosti kávy. Navíc vzhledem k nízkému obsahu kofeinu si mohu šálků dopřát podstatně více, než je tomu u tolik populárních velkých šálků, kterým s oblibou s mým kolegou Tomášem Kombercem říkáme „bazén“. Je pravda, že u velkého šálku si déle člověk posedí, ale chuť a aroma kávy jsou naprosto změněny a káva je přelouhována a chutná přepáleně. O espressu panuje velký mýtus, kdy si lidé myslí, že espresso je příliš silné a že by jim utrhlo srdce, Pravda je však taková, že espresso obsahuje v porovnání například s velkým šálkem kávy jen malé množství kofeinu.

Jak jste si ke kávě postupně budoval vztah a co pro vás šálek kávy znamená?
Těsně po mém nástupu do illy jsem poprvé jel pracovně do Itálie, kde je kávová kultura úplně jiná než u nás, Italové mají kávu jako národní nápoj a jsou na ni patřičně hrdí. Navíc ji pijí úplně všude a ve velkém, je jedno, zda jdete do kavárny nebo do trafiky na rohu, téměř všude dostanete perfektní espresso. Tam jsem začal vnímat kávu nejen jako „životabudič“, ale zároveň jako prostředek, jak si zpříjemnit den. Dnes pro mě káva znamená radost, pokud je správně připravena a pokud ne, tak výzvu to změnit.

Jakou kávu bychom měli ochutnávat na zahraničních dovolených? Je země, která vás v tomto ohledu mimořádně zajímá?
Na dovolené máme užasnou možnost alespoň malinko nahlédnout do kultury dané země a při té příležitosti i do kultury pití kávy. Doporučuji zkusit šálek kávy od místních někde ve městě a nechat si doporučit kávu, jakou sami pijí, velmi často se setkáme s tím, že kávy je jen velmi malé množství a je velmi chuťově výrazná. V některých exotických destinacích se do kávy používá často koření, jako například kardamon, a kávy se hodně sladí.

Přečtěte si více informací o kursech pro veřejnost i profesionály