Letos proběhne 22. února, ale my se za ním vypravíme již dnes. Víte, jak se sošky vyrábějí a na kolik vyjdou? Zaleťte si s námi do Chicaga a Beverly Hills! „Váš film mohou vidět milióny diváků, může vydělat milióny dolarů, ale stejně budete šťastný až ve chvíli, kdy za něj dostanete Oscara,“ nechal se slyšel slavný režisér Steven Spielberg. Ano, dostat zlatou sošku je prostě snem všech, kteří se točí kolem filmu. Jen málokdo přitom tuší, že sošky rytířů s mečem a cívkou se vyrábějí rok dopředu a přijdou vlastně na pakatel – na pouhých 150 dolarů za kus!

Začínáme v Chicagu

Všechno začíná v chicagských dílnách firmy R. S. Owens. Sošky Oscarů se tu vyrábějí vždy rok dopředu. To proto, že v březnu 2000 zmizela zásilka Oscarů během přepravy z Chicaga do Los Angeles. Po týdnu našel sošky v popelnici bezdomovec Willie Fulgear. Americká filmová akademie tehdy musela Oscary nechat narychlo přidělat. Aby se trapas neopakoval, vyrábějí se teď sošky vlastně do zásoby. Výroba každé z nich začíná odlitím formy. Do té se vloží směs cínu, mědi, antimonu a tajných příměsí. „Všechno to zabere asi dva týdny, náklady na jednoho Oscara se pohybují kolem 150 dolarů. Měří asi 35 cm a váží 3,6 kg,“ vysvětluje Luis Villalobos.

Soška bez vady

Po odlití je Oscar zhruba hodinu broušen a leštěn, aby neměl jedinou vadu. Pak je pokryt mědí, cínem, stříbrem a na závěr silnou vrstvou 24 karátového zlata.

Nezbytná je kontrola

Na správnou kvalitu každé sošky (jen si představte, že by třeba Jack Nicholson dostal zmetek) dohlíží kontrolor Nunzio Giganti.

Oscar v krabici od bot

Když jsou sošky hotové, Bertha Fuentes zabalí každou zvlášť do plastového kontejneru o velikosti rozměrnější krabice od bot.

Letíme do Beverly Hills

V nenápadných neoznačených boxech jsou pak Oscaři letecky přepraveni do sídla Americké filmové akademie v Beverly Hills v Kalifornii. Po slavnostním ceremoniálu se na ně ještě umístí cedulka se jménem vítěze a varováním, že soška nesmí být prodána, předána či převedena, aniž by předtím nebyla nabídnuta Americké filmové akademii…

Se zmetky do drtičky

A takhle to dopadá se zmetky i falešnými Oscary, protože v Americe existuje celá řada nepovolených kopií. Howard Boylin je nekompromisně hodí do drtičky!

Kafe.cz zjistilo: Co jste o Oscarech možná netušili

  • Modla se zrodila v roce 1927 v Los Angeles, když nově vzniklá Americká filmová akademie začala oceňovat nejlepší filmy roku. Cenou byla právě soška rytíře, jemuž dali výtvarník Cedric Gibbons a sochař George Stanley do vínku meč a cívku filmu.
  • Soška původně neměla jméno. Až roku 1931 napadlo knihovnici filmové akademie Margaret Herrickovou, že se ten zlatý chlápek nápadně podobá jejímu strýci Oscarovi. Přirovnání otiskly noviny a jméno bylo na světě.
  • Oscar je opředený i soudními spory. Jeden vedla filmová akademie s pornofirmou, která sošku vybavila penisem a prodávala ji pod názvem Kanec roku.
  • Některé hvězdy se k Oscarům chovají pěkně macešsky, a pak platí značné sumy za jejich obnovu. Vždyť za posledních osm let opravovala firma R. S. Owens už přes 160 Oscarů! „Někomu Oscar koroduje, protože ho skladuje v místech, kde je vlhko. Jiný ho zase pečlivě cídí agresivními chemikáliemi, které poškozují jemný lak a zlato. Pokud jste šťastným majitelem Oscara, prostě ho jemně očistěte suchým hadříkem,“ říká Scott Siegel z fírmy, která Oscary vyrábí.