K tomuto závěru došel anonymní výzkum agentury STEM/MARK provedený za účasti profesora Petra Weisse ze Sexuologického ústavu 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Na otázky, které často byly pořádně „na tělo“, v ní odpovídalo víc než 1 600 mužů a žen ve věku 35 až 65 let.

Dvě třetiny v pohodě

Odpovědi na dotazy expertů vykreslují o dost jinou představu našeho života, než jakou nám obvykle servírují média. Znějí snad až moc růžově? Vždyť svůj partnerský vztah podle nich považuje za dobrý až skvělý 70 % lidí!

Podle očekávání průzkum dospěl k závěru, že pro víc než třetinu mužů je hlavní zrakový podnět (ale jen pro 8 % žen). Podněty sluchové – šepot a hudba – překvapivě vzrušují pouze 7 % žen (respektive 4 % mužů) a s vůněmi je to víceméně stejné.

Šampionem se však staly láskyplné doteky! Těm dávají přednost tři čtvrtiny žen a více než polovina mužů. Jak jste na tom vy? A co když nemáme na intimní sblížení chuť – řekneme to rovnou, nebo se všelijak vymlouváme? Inu, často se vymlouváme. Hitparádu údajných důvodů vede únava: u žen (61 %) stejně jako u mužů (53 %). Těsně následují bolest hlavy, přepracovanost (hlavně u mužů) a ospalost.

Jen necelé desetině žen a jedné setině mužů překáží „nevhodné prostředí“, téměř 10 % zástupců obého pohlaví ale chce sexu předejít záměrně vyvolanou hádkou. Takové řešení jim totiž připadá ohleduplnější než říct pravdu natvrdo…

Spíte spolu?

Ke svěžímu vztahu patří společný spánek v jedné posteli, starší manželé častěji volí oddělená lože. Co je zdravější? A kdy a pro koho?

Možná budete překvapení, k jakému závěru došli experti univerzity v Alabamě. Podle nich totiž je společný spánek v jakémkoli věku zdravotně velmi přínosný pro ženy, ale už méně pro muže.

Souspaní u žen přispívá ke stabilizaci hladiny hormonů, pocitu bezpečí a dokonalému uvolnění. Nevadí jim, když se v noci svého partnera občas bezděčně dotknou a zčásti se tím probudí. Schopnost přerušovaného a přesto plnohodnotného spánku mají kvůli mateřství danou do vínku od přírody.

U mužů je to ovšem jiné: ti potřebují k odpočinku delší souvislý a hluboký spánek. Vinou doteků svých žen část noci „spí jako na vodě“ a jejich organismus tím trpí. Proto prý společný spánek ženám zvyšuje imunitu, zatímco u mužů ji může snižovat.