Diskutujte: Vracíte se o dovolené na osvědčená místa, nebo trávíte raději každé léto jinde? Mohlo by vás také zajímat: Pozvánka na Korfu nebo Co si zabalit na dovolenou k moři s vaším drahým

Historie

Díky své centrální poloze ve Středozemním moři Malta sehrála svou roli v průběhu dlouhé lidské historie na zemi. Maltské ostrovy prošly zlatým neolitickým obdobím, jehož pozůstatky jsou unikátní a tajemné, 7 000 let staré megalitické chrámy.
Později zanechali na ostrově své stopy Féničané, Řekové, Kartaginci, Římané, předtím, než podlehli Arabům a poté Normanům. Až rytíři svatého Jana ale udělali z Malty opět opravdu klíčového hráče na kulturní scéně Evropy 17. a 18. století.

Památky

Proto je Malta tak bohatá na historické památky. Tři z nich se nacházejí na listině Kulturního dědictví organizace UNESCO: hlavní město Valletta jako celek, megalitické chrámy na Maltě a Gozu a takzvané Hypogeum Hal Saflieni. Další historické památky pocházejí z doby arabského obsazení ostrova, hlavně však z doby vlády Johanitů a Karla Velikého. Zde je možno jmenovat celé město Mdinu, ale i stavby a pevnůstky ve Vallettě, hlavní město Goza Victorii, nebo obrovské množství paláců a strážních věží, roztroušených po celém souostroví.

Valletta - hlavní město ostrova

Tohle úžasné, opevněné město vám vezme dech! Má naprosto osobitý ráz a vůni. Je celé postavené ze žlutého pískovce a působí velice majestátně. Hlavní vstup do staré Valletty je branou City Gate, kterou se dostanete na hlavní třídu města, Republic Street. Ta se táhne napříč celým poloostrovem až k jeho nejzazšímu konci, pevnosti Fort St. Elmo. Na Republic Street naleznete vlastně všechny významné historické památky, většinu obchodů a restaurací ve městě. Nádherné kostely a paláce kontrastují s překrásnými zahradami Upper Barrakka, založenými na hradbách vysoko nad mořem. Stoupající a klesající uličky města jsou lemovány několikapatrovými domy a paláci, zdobenými malebnými dřevěnými arkýři a balkónky. Kdekoli se zastavíte a posedíte, bude na co koukat klidně celé hodiny!


Nebo se vydejte prozkoumat město z moře. Z velkého přístavu odjíždějí každou půlhodinu lodě na různé dlouhé plavby okolo města Valletty i naproti ležícímu trojměstí Three Cities, kde se původně usídlili Maltézští rytíři. Zážitek, na který se nezapomíná!

Moře

Celá historie Malty je s mořem jednoznačně spjata. Můžete zde parádně relaxovat a bavit se na pláži, nebo projet skalnaté pobřeží a stále je na co se dívat. Vydejte se do některého z přímořských resortů. Mnoho z nich nabízí také příznivé podmínky třeba pro vodní sporty od windsurfingu až po pronájem vodních skútrů. Nebo objevte skryté písečné či skalnaté zátoky, které jsou i v létě často téměř liduprázdné a zůstávají dosud nedotčené. Ostrov je také rájem pro potápěče. Moře je během celého roku teplé a viditelnost je výborná. Můžete například obdivovat neobvyklé obyvatele podvodního světa, žijící v potopených vracích lodí z dávné maltské minulosti. K objevování tajemství vodního světa však postačí i obyčejný šnorchl.
Souostroví má také výborné podmínky pro plachtění. Na podzim zde můžete zažít vzrušující boj plachetnic s větrem a mořem v závodu Středomořím. Pronajmout si zde lze plachetnice všech možných velikostí. Můžete se také zúčastnit kurzů plachtění v některé z místních škol. Nebo jen relaxujte na palubě během připravených vyhlídkových plaveb.

Výuka angličtiny

Dříve bývala Malta britskou kolonií. Nezávislost získala až v roce 1964. A je to tady opravdu vidět. Po Britech zde zůstalo řízení aut v levém pruhu, červené telefonní budky, ale hlavně perfektní angličtina, kterou se na Maltě dorozumí opravdu každý. A to je dalším důvodem, proč se na Maltu tolik jezdí. Je tady totiž spousta škol s výukou angličtiny za příznivé ceny. Získáte tak dvě dovolené v jedné: procvičení jazyka na všech úrovních a pobyt v úžasném Středozemí!

Doprava

Letadlem se na Maltu z Prahy dostanete za 2,5 hodiny. Létají sem z Prahy letadla každý den. Dopravu zajišťuje společnost Air Malta, která sem létá od května do října. Na Maltu se ovšem pravidelně a levně létá také třeba z Vídně nebo přes Milán. Vše na adrese www.malta-info.cz
Prakticky jediná veřejná hromadná doprava, která na Maltě funguje, jsou pověstné maltské autobusy. Často je zde možné dodnes vidět prastaré rozkošné busíky v pestrých barvách, brázdící prašné silnice po celém ostrově. Romantika největší!
Ideální způsob je ale půjčit si auto nebo zaplatit průvodce, který vám bude k dispozici po celou dobu i s dopravou. Není lepší způsob poznání Malty! Vyzkoušela jsem to na vlastní kůži a mohu jen doporučit. Kontakt i všechny ostatní informace naleznete na www.malta-dovolena.cz

Není už důvod váhat! Prostě vyšetřete pár dnů a rozhodně jeďte! Nebudete litovat.