Proto se samozřejmě snaží, aby se tu cizinci cítili co nejlépe. Nebojte se třeba, že byste se na Mallorce nedomluvili anglicky nebo německy.

Zvlášť germánský živel je zde natolik zastoupený, že se ostrovu dokonce přezdívá 17. spolková země Německa!

Krásné památky

Lidem se tu dobře daří po převážnou část oněch 8 000 let, po něž trvá osídlení Mallorky. Vzkvétala pod vládou Římanů, kteří založili zdejší města a v jejichž legiích sloužila vysoce ceněná mallorská práčata.

Rozvíjela se v rukou maurských chalífů, kteří vysazovali olivy a mandlovníky a mimo jiné zavedli umělé zavlažování. Křesťanští vládci se do dějin Mallorky tak slavně nezapsali: obohatili ji však zajímavými stavbami, jako je katedrála La Seo ze 13. století či hrad Castell de Bellver nad přístavem metropole Palmy.

Na velké činy jim ale časem přestala stačit odvaha: král Filip II. Španělský dokonce v roce 1570 plánoval, že kvůli útokům pirátů nechá Baleárské ostrovy zcela vyklidit!

Naštěstí se tak nestalo a Mallorca překonala i další velkou krizi - když koncem 19. století choroby zničily zdejší vinice a lidé masově odcházeli do Ameriky.

Dnes si ostrov zachoval to nejlepší ze starých časů - roste zde víc než čtyři miliony mandlových a olivových stromů -ale přidal i všechny atrakce časů nových.

Poznáte to hlavně v Palmě, kde turisty lákají stovky barů, klubů a dalších zábavních podniků (mimochodem, ostrov má přes 2 500 restaurací).

Pobřeží se však podařilo uchovat převážně neporušené, což oceňují turisté toužící po klidu. Není tedy divu, že sem loni zavítalo na 24 milionů návštěvníků. Přidáte se letos k nim?