V severní části Čech se rozprostírá kraj, který uchvátil svojí nebývale krásnou a hlavně inspirující scenérií básníka Karla Hynka Máchu. Postupem času si však získal srdce dalších a dalších návštěvníků. Dnes je Máchův kraj hojně vyhledávaným místem třeba jen k víkendovým výletům. Návštěvu tohoto romantického místa, kde lze na malé ploše najít vedle sebe skalnaté kaňony, vodní plochy, vyhlídky, romantické vesničky nebo úchvatné hradní siluety, to musí okouzlit každého.

Pokud jste se rozhodli Máchův kraj navštívit a nevíte kam určitě zavítat, doporučuji nevynechat zejména tyto tři místa: Máchovo jezero, hrad Bezděz a hrad Houska.

Máchovo jezero: U vody je vždycky fajn

Máchovo jezero je svojí rozlohou 284 ha osmým největším rybníkem v České republice a nutno podotknout, že v létě to tu opravdu žije. „Mácháč“ je místem pro všechny milovníky vodních sportů, turistiky, cykloturistiky, ale i rájem houbařů. Doporučuji ubytování přímo u jezera. Ať už pod stanem, nebo v penzionu. Při opalování na velké písečné pláži budete mít pocit, že jste se ocitli někde u moře, jen ta scenérie bude značně rozmanitější.

Okouzlující Bezděz

Hrad Bezděz, jinak také přezdívaný „Král hradů“ o své návštěvníky rozhodně nemá nouzi. Každý rok do jeho útrob zavítá spousta zvědavých lidí, toužících odkrýt roušku tajemství té přitažlivosti, kterou v sobě hrad má.

O tom, že je Bezděz opředen nejednou legendou, svědčí i ty dvě nejznámější, které se na hradě vypráví. Pověst o mniších, kteří měli na Bezdězu ukrýt poklad, si vyslechl i Bedřich Smetana, který na její námět vytvořil operu Tajemství. Známá je také legenda o tajemné chodbě. Tou měla utíkat do vesnice Kunhuta se synem Václavem, pro které se stal hrad nedobrovolným vězením.

Tip KAFE.cz

Z věže Bezdězu, která je vysoká 34 metrů, budete moci shlédnou nádhernou scenérii, kterou výhled z Bezdězu nabízí.

Tajemné síly na hradě Houska

Hrad Houska je od Bezdězu vzdálený pouze pár kilometrů a přesto na své návštěvníky působí zcela jiným dojmem. Oproti inspirujícímu Bezdězu je Houska místem, kde jako byste cítili samotného ďábla. A pravdou je, že na závěr prohlídky dostanete možnost peklo navštívit. Sice jen to vykonstruované, ale mladším návštěvníkům mnohokrát i to vymyšlené stačí k pořádnému strachu.

Prohlídka hradu začíná v hradní kapli, která stojí přímo vprostřed hradu. Zdi kaple jsou neustále vlhké a porostlé lišejníkem, ale okolní stěny jsou naprosto suché. I to je jedna ze záhad hradu. Podle legendy byl hrad zbudován na skále, ve které vedla průrva až do pekla. Další legenda panuje kolem fotografování. Fotky z Housky prý nikdy nevyjdou pěkné. Ale my jsme fotili a až na pár prapodivných snímků (nejspíše zaviněných samotným fotografem) jsme nic abnormálního nezaznamenali.

Jiná legenda říká, že se na Housce a v jejím okolí zjevuje postava v černé mnišské kápi, která nemá obličej a sleduje opovážlivce, kteří by chtěli Housku navštívit v noci nebo zde dokonce přenocovat. Na první pohled upravené, slunečné sídlo jen potvrzuje starou pravdu, že pod svícnem bývá největší tma. Při prohlídce mne občas přepadl divný pocit, že i když procházíme prosluněnými místnostmi, jako by nad námi celou dobu sedět tmavý stín pochybností, jak že to vlastně s těmi tajemnými silami na hradě je. A opravdu si oddychnete až ve chvíli, kdy vás kastelán vyprovodí z hlavní brány opět ven.

Svatební tip KAFE.cz

Pokud hledáte opravdu atypické místo na svatební obřad a následnou hostinu, lepší místo asi nenajdete. Pro všechny, kdo mají pro strach uděláno. Zde vám to odsvědčí samo peklo...