Snímek vzešlý z původně fiktivního traileru promítaného v rámci Tarantinova projektu Grindhouse se nakonec stal půdou, kde se zúročily tendence dosavadní Rodriguezovy tvorby do tvaru, který je dětinsky radostnou poctou braku a zároveň sám zůstává perfektním brakem. Machete tak vítězí tam, kde fatálně troskotaly přehnaně doslovné snahy replikovat klasické obskurní žánrovky jako Planeta Teror či Černej dynamit. Rodriguezova novinka naopak přímo neodkazuje k žádné zašlé odnoži filmového odpadu, ale bezuzdně odkazuje k mnohým z nich – angažuje osmdesátkové béčkové ikony Stevena Seagala a Jeffa Faheyho, staví hrdinu proti muži ve wrestlerské masce, používá hrubý obraz evokující opotřebovanou filmovou kopii, v gore scénách nechává krev chlístat v komiksově přetlakovaných gejzírech. Tyto vlivy skládá přes sebe bez ladu a skladu po způsobu dětské hry, kde aktuálně vytěžená sl

ast má nesrovnatelně vyšší hodnotu než ohled na soudržnost celku.

Neurčitá retro stylizace ale nebrání v tom, aby do děje nebyly naroubované ryze současné prvky podané s roztomilou nemotorností typu drsňácké hlášky „Machete neposílá textovky“ nebo lesbických hrátek matky s dcerou natáčených pro internet. Snad nejsympatičtější a nejživelnější je ale na filmu jeho klukovská drzost, s jakou zneužívá tabuizovaná témata ke svým prvoplánovým hříčkám. Předvolební spot amerického senátora přirovnávající ilegální přistěhovalce ke škodlivému hmyzu a především celá linie s hrdinovým bratrem knězem potvrzuje, že satiře se dobře daří v hulvátsky hrubozrnném živlu.

Rodriguez tak v oblasti bedlivě sledovaných hollywoodských hitů natočil stále ještě umírněný ekvivalent toho, co např. studio Troma v méně viditelných vodách „skutečně nezávislé filmařiny“ produkuje již od osmdesátých let, tedy brak, který se živí ze své vlastní tradice, již zároveň uctívá i shazuje a z níž anarchisticky cení zuby na všechno a všechny, kdo by snad chtěli narušovat bezuzdnou zábavu svým pohoršením či odkazováním k jakýmkoli domnělým hodnotám.

NFO: USA, 2010, Akce, 105 min
REŽIE: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
HRAJÍ: Danny Trejo, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Robert De Niro, Steven Seagal

AUTOR RECENZE: Antonín Tesař
HODNOCENÍ: 3,5/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz