Kousek od sebe tu najdete památky na starověkou civilizaci faraonů: chrám královny Hatšepsovet, Údolí králů, Memnosovy kolosy a chrámy v Karnaku.

Co víc si můžete přát! A hlavně vše zvládnete navštívit během jediného dne. Památky jsou uzavřené a zpoplatněné. Vládnou zde přísná bezpečnostní opatření, jež Egypt zavedl od teroristického útoku v chrámu královny Hatšepsovet. Navíc do Údolí králů si nesmíte vzít fotoaparát a kameru, raději nefoťte ani mobilem.

Je to škoda, protože fotobrožury, které tady nabízejí desítky otravných prodejců, jsou na úrovni tisku 50. let. Fotograficky se vyřádíte v chrámu Hatšepsovet nebo v chrámu v Karnaku, který se díky své monumentálnosti (největší egyptský chrámový komplex) a tajemnosti dostal do řady filmů.

Fotoaparáty se přehřívají!

Nejznámější je Vražda na Nilu s Herculem Poirotem. Na rozdíl od něj se tu můžete cítit bezpečně, v davech turistů se procházejí „nenápadní“ policisté v civilu, kteří ani v 70stupňovém vedru neodloží saka, pod kterými ukrývají krátké samopaly.

V letním dovolenkovém období se tady teploty šplhají tak vysoko, že moderní fotoaparáty hlásí nebezpečí přehřátí. Kdo se chce soustředit na historické podrobnosti a zkoumání lokalit, ať vyrazí po Novém roce nebo časně zjara. To bývají teploty v této arabské části Afriky snesitelné.