„Je výborné, že se dá volit z tolika možností. Ale některé rodiče takový výběr svádí k tomu, že se jejich dítě stane otrokem zájmových činností.“

S tím by určitě souhlasil britský „profesionální otec“ Tom Hodgkinson (43), který měl před pár týdny v Brně přednášku o své knize Líný rodič.

Nech dítě být

Brit Tom Hodgkinson, který má rád své děti (11, 9, 6), ženu, pivo a ukulele, přichází pro „normální“ rodiče jako na zavolanou. Už před ním tady sice byl koncept slow parenting (pomalého rodičovství), ale teprve jeho knihy ho zpopularizovaly. Díky tomu se teď statisíce rodičů nemusejí prát s komplexem, že nejsou dobří rodiče, když své dítě od rána do noci nevláčí po nějakých aktivitách. Sám autor teorie „líného rodičovství“ prý ke svému prozření dospěl ve chvíli, kdy jeho čtyřletý syn – přesycen přemírou zájmových činností, jimiž ho rodiče zaplavili – požádal o počítač, protože se prý bez něj nudí. „Oporu jsem našel v řadě velkých autorů,“ říká Tom. „Třeba takový D. H. Lawrence už před sto lety napsal, že „nejlepší, co můžeme pro své děti udělat, je nechat je na pokoji“. Čím více se svými dětmi jste a čím více volnosti jim přitom dáte, tím harmoničtěji budou vyrůstat.“ Zlatá slova!