„Tehdy jsem byl ještě kluk. Probudil jsem se uprostřed noci a uslyšel něco jako nepřetržité mmmmmmmmm. Od té doby mi to zní v uších pořád,“ svěřil se Wayne Mell, jeden z obyvatel amerického města Taos v Novém Mexiku, které obtěžuje tajemné hučení. Prý vychází z nitra naší planety!

„Nemůžeme se toho zvuku zbavit. Zpravidla ho slyšíme, když padne tma, a spíše uvnitř budov než venku, ale žádný zdroj se nám nikdy nepodařilo odhalit. Někdy je to jako dieselový motor běžící na volnoběh, jindy kolísá a někdy je přerušovaný jako morseovka. Všichni se však shodneme na tom, že to zní neustále, a velice brzy začnete šílet,“ říká Wayne Mell, jenž se stal taoským reverendem.

Další lidé popisují, že přímo cítí, jak jim vibrace prostupují tělem. Nepomáhají prý ani ucpávky uší určené k redukci hluku o vysokých frekvencích. Ve většině lidí, kteří dokážou zvuk vnímat, vyvolává velkou úzkost a mnozí se domnívají, že může být příčinou řady nemocí, jež by je jinak nepostihly – a tak město opouštějí…

V Americe i Evropě

Záhadologové podivný úkaz nazvali hum (hučení). Nízkofrekvenční hučení či bzučení z neznámých příčin se objevuje na různých místech světa. Největší výskyt však byl zaznamenán v USA (v každém státě je alespoň jedna podobně postižená lokalita, a to včetně Aljašky a Havaje).

Právě ve městě Taos ho v 60. letech začali vědci vážně zkoumat. Ovšem dnes je záhadný zvuk hlášen často také z Austrálie, Velké Británie nebo severní Evropy.

„Není to tedy rozhodně otázka nějakého lokálního výskytu. Bzučení se rozléhá desítky kilometrů daleko a těžko se detekuje mikrofony, takže je obtížné určit místo, odkud se šíří. Přesto se nám podařilo záhadný zvuk nahrát a doufáme, že mu brzy přijdeme na kloub,“ říká norský badatel Audun Laugaland.

Vojenská technika, nebo UFO?

A jak se na to dívají ostatní vědci? Někteří se domnívají, že jev způsobují výdobytky civilizace. Například ve městě Kokomo v americkém státě Indiana se podařilo zjistit, že obávané hučení pochází od kompresoru v chladicí věži. Pravda ovšem je, že hum se častěji objevuje v oblastech, kde široko daleko nejsou továrny.

Jiní pragmatičtí odborníci přicházejí s teoriemi o různých přírodních příčinách: o vulkanické činnosti, tekutých píscích nebo mořských vlnách, které do sebe narážejí. Zanedbatelné není ani množství skeptiků, kteří tvrdí, že jde o druh masové halucinace, případně tinnitus (pískání v uších, jež člověk slyší bez vnější příčiny).

Našlo se i mnoho zastánců domněnek, že jde o projev záhadného vojenského zařízení nebo dokonce mimozemšťanů. Většina lidí z Taosu má ovšem jasno: „Myslíme si, že se Země snaží sdělit lidstvu něco důležitého, a máme obavy, aby nedošlo k nějaké tragédii, než se nám podaří odhalit, oč se jedná,“ uzavírá Wayne Mell.