Dobře to vědí statisíce turistů, které sem každoročně vyrážejí v létě i v zimě.

Velkým lákadlem jsou Jizerské hory a Krkonoše: obě pohoří právě teď nabízejí ideální podmínky pro pěší výšlapy, cyklistické výlety, putování na koňském hřbetě a vůbec všechny druhy letní turistiky.

Neméně přitažliví jsou ale i němí svědkové slavné minulosti: „pohádkové“ zámky Frýdlant, Sychrov a Hrubý Rohozec či impozantní zřícenina Bezdězu.

Velká mapa | Prohlédněte si 3D virtuální prohlídka 3D virtuální prohlídky v Liberecku

Není divu, že se po tomto kraji tak rád toulal největší český romantik Karel Hynek Mácha. Od jeho časů se tu ale leccos změnilo. Z kdysi světově proslulého sklářského průmyslu zbyla jen muzea, skončili třeba i domáčtí tkalci.

Zůstal však Český ráj se svými drahokamy i pověstmi a také zasněné Máchovo jezero, jehož vod si už užilo několik generací českých turistů...

Začalo to bufetem pro vojáky

Liberec je jediné velké město u nás, které má hned pod okny obstojně vysokou horu se slušnými sjezdovkami. Vrchol Ještědu (1 012 metrů) ještě navíc zdobí unikátní věž vysílače, nejkrásnější česká stavba 20. století!

Zhruba na jejím místě stál první bufet už v polovině 19. století. Zřídili ho tu místní podnikatelé Hebeltovi pro vojáky, kteří potlačovali bouře v libereckých textilkách, a ve volném čase vyráželi na výlety do hor.

Čtěte také: