Tentokrát se do fantaskního světa přenesou díky kouzelnému obrazu moře s plachetnicí – nějaká brána do Narnie se objeví vždy, kdy je jí zapotřebí. Sourozenci, kterým se po prožitých dobrodružstvích stýská, vplují vstříc novým zážitkům skrz oživlou malbu i s nemilovaným bratránkem Eustacem. Ten je v první polovině Plavby Jitřního poutníka protivným frackem, kterému byste nejraději vlepili facku (zvláště s 3D efektem ruka hodně svrbí). Později však až závratně zmoudří a na závěr výraznou měrou napomůže ke zdárnému konci. Pro čtenáře Lewisových knih pak není tajemstvím, že právě Eustac se stane hlavní postavou ve dvou ze zbývajících čtyř příběhů.

Snímek je vyprávěn svižně – divák je poměrně rychle vržen do víru dění a každá nová scéna živí jeho pozornost. Z této perspektivy je pak hodně unylý úplný závěr, kdy po katarzi příběhu nastává zdlouhavé loučení a dojímání postav (potažmo návštěvníků kina) až za hranicí únosnosti. Na druhou stranu je pochopitelné, že když už má někdo v počítači uložený tak zdařilý model mluvící lva, je potřeba ho pořádně zužitkovat. Jinak by se v tomto díle Narnie Aslan jen mihl. Vedle něj vypadá zde přítomný drak poněkud bakelitově, v několika záběrech navíc spíš jako obtloustlá, chromá vážka.

V jiných žánrech zkušený režisér Michael Apted je nováčkem jak v dětské fantasy, tak v práci s trojrozměrným materiálem. Obojí zvládá vcelku uspokojivě. Závěrečný střet dobra se zlem je na přístupný film pojat překvapivě temně; u mořské obludy se výtvarníci vzdáleně inspirovali snad až u Predátora, takže by se neměl nudit ani dospělý doprovod malých diváků. Ke 3D verzi Plavby Jitřního poutníka bych měl výtku, že obraz chvílemi dost tahá za oči – především při rychlejších kamerových jízdách a při některých akčních scénách, které by měly být jednak volnější a jednak pokud možno bezešvé, protože každý střih nadbytečně namáhá zrak. Čtvrtá řada od plátna se neosvědčila, doporučuji v sále obsadit spíš vzdálenější místa.

ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader
INFO: USA, 2010, Fantasy, 114 min.
REŽIE: Michael Apted
HRAJÍ: Ben Barnes Skandar Keynes, Georgie Henley, Will Poulter, Liam Neeson, Simon Pegg

HODNOCENÍ: 3/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz