Kam se vydat na letní dovolenou? Přinášíme vám přehled evropských zemí, které patří mezi českými turisty k těm nejvyhledávanějším!

Bulharsko

Ideální destinace pro rodinnou dovolenou. Ne, neohrnujte nad Bulharskem nos, protože ono má co nabídnout. Jen škoda, že se sem musí létat, protože jinak by byla dovolená v Bulharsku superlevná. Řekněte sami – oběd v restauraci v přepočtu za sto korun, velká zmrzlina za dvacku, pivo drahé jako u nás. A ve vnitrozemí jsou ceny ještě nižší! Kromě gurmánů je Bulharsko vhodné i pro malé děti, protože zdejší pobřeží je příjemné, písečné pláže jen pozvolna klesají do moře a voda je krásně teplá.

Výhody: Domluvíte se rusky, v letoviscích také česky, anglicky a německy.

Nevýhody: Pozor je třeba dát na drobné kapesní krádeže, vodu, kterou pijete a zmrzlinu prodávanou na ulici. Pokud se do Bulharska hodláte vypravit autem přes Rumunsko, pozor na pneumatiky – na silnicích se často vyskytují hřebíky a tzv. gumárny, kde vám je opraví, najdete na každém rohu. Asi ne náhodou…

Tip Kafe.cz: Nejlepším místem pro rodinný pobyt je Slunečné pobřeží, které je plné různých radovánek a dají se odtud pořádat zajímavé výlety.

Informace na internetu: www.bulharsko.cz, http://bulharsko.orbion.cz

Chorvatsko

Tradiční cíl českých turistů. Právě v Chorvatsku tráví dovolenou nejvíce Čechů. Možná je to tím, že Chorvatsko nabízí všechny typy dovolených: levnou (vlastní doprava, pobyt v kempu), drahou (cesta letadlem, pobyt v hotelích v Dalmácii), poznávací (nevidět například Dubrovník je hřích), relaxační (polehávání na plážích a opalování pod jadranským sluníčkem) i aktivní (potápění za krásami Jadranu, jachting kolem ostrovů apod.).

Výhody: Domluvíte se snadno česky.

Nevýhody: Velmi drahé je zde jídlo, zvlášť v restauracích. Nezbytné jsou také boty do vody, pokud se nechcete nechat popíchat mořským ježkem. Proti Chorvatsku hraje i fakt, že si v něm od Čechů příliš neodpočinete – jsou jich totiž plné pláže.

Tip Kafe.cz: Pro rodiny s dětmi je ideální Dalmácie, kde je mnoho příjemných oblázkových pláží. Nejlevnější je cesta na Istrii, kde jsou ovšem pláže z betonu, nebo plné kamenů.

Informace na internetu: www.chorvatsko.cz

Slovinsko

Severní soused Chorvatska má pobřeží dlouhé sice jen pár desítek kilometrů, ale srovnatelně krásné s Chorvatskem. Slovinsko má navíc tu výhodu, že leží blíž k České republice, a tak se sem dá autem dojet o něco levněji – a za kratší dobu. Rovněž ceny v obchodech a restauracích jsou nižší než v Chorvatsku.

Výhody: Platíte Eurem, není zde převaha Čechů. Výhodou je i krásná příroda, možnost výletu do hor či k jeskyním.

Nevýhody: Moře ve Slovinsku může být o něco chladnější než v Chorvatsku.

Tip Kafe.cz: Oblíbeným letoviskem je Portorož, kde se nachází krásná pláž s pozvolným vstupem do vody. Počítejte ovšem s tím, že je zpoplatněná.

Informace na internetu: www.slovinsko.cz

Itálie

Kdo by neznal Bilione či Caorle, kam po Sametové revoluci jezdily autokary napěchované nadšenými turisty, kteří po letech železné opony konečně ucítili vůni cizích zemí. Od té doby sice sláva severní Itálie poněkud vyprchala, protože lidé začali objevovat vzdálenější cíle, ale přesto se sem stále hojně jezdí. A je proč! Dovolená v severoitalských letoviscích je totiž levná (většinou se sem jezdí autobusy), pláže jsou písečné, pizza křupavá a nijak drahá. A navíc je v okolí mnoho historických míst (proč si na den nezajet třeba do Benátek?) a bohaté možnosti vyžití.

Výhody: Platíte Eurem a ceny jsou příznivější než například v Chorvatsku.

Nevýhody: Moře v severní Itálii není většinou tak čisté jako v Chorvatsku, obvyklé bývají naplaveniny mořských řas. Počítejte také se zvýšeným výskytem komárů.

Tip Kafe.cz: Mezi oblíbená letoviska patří Lignano. Zde dostal americký spisovatel Ernest Hemingway darem pozemek, na němž později vyrostl čtyřhektarový zábavní park. Kromě toho je tu Acquasplash – rozlehlý areál vodních sportů plný tobogánů a dalších atrakcí.

Informace na internetu: www.italie-online.cz, www.oitalii.cz

Řecko

Romantické Řecko je plné krásných míst, a to jak na pevnině, tak na ostrovech. Rhodos je kamenitý a přehuštěný pevnostními stavbami. Kréta je vždy pohostinná a turistům poskytuje kromě nádherných pláží i starobylé kláštery a úchvatný antický areál Knósos. Ostrovy v Jónském moři (Korfu, Zakynthos, Lefkada apod.) překypují rozkvetlými keři a opojnou vůní moře. A tak bychom mohli pokračovat i u jiných koutů Řecka.

Výhody: Můžete si pochutnat na výborné řecké kuchyni, dát si tradiční gyros, tzatziky, či vynikající saláty s ovčím sýrem z čerstvé zeleniny.

Nevýhody: Mentalita Řeků je jiná, než ta naše, a tak nečekejte bleskurychlou obsluhu, Řeci zkrátka mají čas. Vzhledem k tomu, že jde o balkánskou zemi, mohou se objevit problémy s kanalizací.

Tip Kafe.cz: Čeští turisté rádi jezdí na Chalkidiki nebo na Peloponés, kde je lákadlem letovisko Tolo.

Informace na internetu: http://recko.orbion.cz

Španělsko

Popsat Španělsko v několika řádcích je těžké. Jeho krásné pobřeží má totiž mnoho příjemných zákoutí. Pro rodiny s dětmi je ideální Costa Dorada (Zlatisté pobřeží). Jméno získala podle zlatého písku, který pokrývá většinu pláží.
Dalším koutem španělského pobřeží je Costa Brava (Divoké pobřeží). Pláže s jemným žlutým pískem se nacházejí mezi divokými útesy.

Tipy Kafe.cz:

  • Oblíbeným letoviskem je Lloret de Mar, které je zasazené do vavřínových hájů. Stojí v něm dobový kostel ze 16. století obklopený starobylými domy, které vytvářejí spleť romantických uliček. Ve městečku se nachází aréna pro býčí zápasy.
  • Více na jihu najdete Costa del Azahar (Pobřeží pomerančového květu), kde najdete rozkvetlé pomerančovníky na každém rohu.
  • Nejoblíbenějším letoviskem je Peniscola, historické městečko na skále s hradbami a středověkým hradem. Nikde jinde v kontinentálním Španělsku není tolik pláží oceněných Modrou vlajkou, jako na pobřeží Costa Blanca (Bílé pobřeží) u města Alicante.
  • Nejproslulejší pláž se nachází v Benidormu.

Výhody: Španělsko je pro nás cenově výhodné – zvlášť co se týká cen potravin. V obchodech nakoupíte zhruba za stejnou cenu jako u nás, anebo levněji.

Nevýhody: Vzhledem ke vzdálenosti se vyplatí letět letadlem, a tak naroste cena zájezdu. Nejdražší pobyty pořídíte v Andalusii.

Informace na internetu: www.spanelsko.cz, www.ospanelsku.cz

Kafe.cz zjistilo:

  • Letní dovolené můžete výhodněji pořídit maximálně do konce března. Cestovní kanceláře se předhánějí v nabídkách nazvaných 1. moment, kdy garantují nižší cenu, pobyt až dvou dětí zdarma či program all inclusive za cenu polopenze.
  • Pokud si nestihnete vybrat nyní, můžete využít nabídek Last minute. Výběr už je ale omezený.