Zbytečná smrt v Kangaroo Point přitáhla obrovský zájem k zábavě do té doby málo známé – plankingu (prknování, placatění se). Popravdě řečeno je to radovánka trochu přihlouplá.

Člověk se prostě položí na břicho na nějakém málo očekávaném místě (dobré je vše s výjimkou postele), nechá se vyfotit a snímek šoupne na síť. Tam už čeká několikatisícová komunita lidí postižených podobným smyslem pro zábavu, aby nad novinkou upadala do vytržení.

Hloupý nápad z nudy

Věci se samozřejmě hned chopili právníci, kteří vyhozeným plankerům nabídli zastupování a vymáhání odškodného. Podle nich je zákaz plankingu porušení lidských práv! Firmy prý mohly své zaměstnance postihnout teprve poté, co by jim prokázaly, že plankováním způsobili nějakou škodu či ohrožili bezpečnost…

Další hloupé zábavy

Stále více bujarých mladíků a mladic podniká odvážné kousky jen proto, aby mohli vzápětí zavěsit svá videa na internet. Blízkost smrti je přitom vítaný bonus. To je třeba případ „balkoningu“, který provozují hlavně podnapilí britští a němečtí turisté ve Španělsku.

Jedná se o skoky z balkonů do hotelového bazénu, které se nejčastěji odehrávají nad ránem po uzavření barů. Jenom za loňské léto se při nich šest turistů zabilo a jedenáct těžce zranilo – vesměs proto, že se do bazénu netrefili.

Další pozapomenutá bizarní zábava je „sezení na sloupech“. Přeborníkem v něm je sv. Simeon Stylita (388-459), který pro větší slávu Páně v Antiochii strávil na 20 metrů vysokém sloupu 37 let.

Spíše varietní přídech obor dostal v letech krize v USA, kdy se jím akrobaté živili na poutích. Jakýsi Bill Penfield strávil na vrcholu vlajkového stožáru 52 dnů. Sundala ho z něj až bouřka.

Celých 439 dnů vydržel na stožáru v 80. letech minulého století Američan David Werder, který tak protestoval proti vysoké ceně benzínu.

V roce 2002 Polák Daniel Baraniuk v Gdaňsku pobyl na sloupu 196 dnů (každé dvě hodiny měl 10 minut přestávku). Zvítězil tak v mezinárodní soutěži „slouposedačů“ a získal 23 000 dolarů.