Snyder je bezesporu talentovaný režisér. Má cit pro práci s tempem a střihem, umí vybudovat atmosféru. Jeho filmy obvykle fungují jako dobré žánrovky, propracované v detailech, není však záhodno je jako celek moc porovnávat s předlohou. Remake Romerovy zombie klasiky Úsvit mrtvých je v podstatě výsměchem původnímu snímku, neboť dělá ze sociálně kritického díla vymykajícího se z hororového žánru konzumní survival horor. 300: Bitva u Thermopyl

ukazuje, že nelze užívat stejné stylové a vypravěčské postupy v komiksu a filmu, navíc původní dílo rozmělňuje a dělá z nekorektního, až „fašounského“ příběhu přehnaně patetickou záležitost. Watchmeni se snaží o příběhovou věrnost i formální invenci, jde o povedený film, ale převážně díky jedinečnosti předlohy. V obou komiksových adaptacích, přes jejich rozdílnou kvalitu, se nicméně Snyderovi daří využít specifických vlastností filmu k podobným účinkům, kterých bylo jinou cestou dosaženo v komiksu.

Neznám původní dětské knížky Kathryn Laskyové, snímek sám každopádně přehnaně a nefunkčně cílí na dospělé publikum. Už kvůli snaze odvyprávět děj rovnou tří knih naráz trpí film nedostatkem prostoru pro zžití se se sovími hrdiny. Hrozivá maska vůdce záporácké kasty Čistých i fašistické paralely budou zřejmě pro dětského diváka příliš traumatické a neuchopitelné. Rozkročenost mezi jednoduchou pohádkou a legendou, která sugeruje hlubší mytologii v pozadí, zase působí rozháraným dojmem na dospělého. Díky pečlivému designu soviček, působivým trikům s tempem snímání, doprovázených dostatečně velkolepou hudbou, a povedenému využití třetího rozměru se ve snímku najde množství až dechberoucích scén, místy je dojemný, často vizuálně strhující. Jenže protagonistovi Sorenovi nelze pořádně fandit, neboť se skoro nedá poznat, zač přesně bojuje a jaké je pozadí daného světa. Navíc i proměna jeho bratříčka v zápornou postavu je náhlá a nedostatečně motivovaná, což může být obzvlášť pro děti dost matoucí. Tentokrát se zkrátka Snyderovi nezdařilo vytvořit ani soudržné žánrové dílo.

ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole
INFO: USA, 2010, Animovaný/Fantasy, 90 min
REŽIE: Zack Snyder
HRAJÍ: Jim Sturgess, Geoffrey Rush, Rachael Taylor, Hugo Weaving

HODNOCENÍ: 3/5
AUTOR RECENZE: Tomáš Stejskal

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz