Pozitivních rozdílů by se našlo víc; tím nejvýraznějším je, že si nehraje na kdovíjak objevný průzkum legendy a její uvedení na pravou míru. Snímek Mariany Solčanské je přiznaná fikce, krutá pohádka do patnácti let nepřístupná. K přístupnosti jí chybí jednoznačnost postav, kterážto plastičnost je podpořena dobrým výběrem představitelů. I samotný hlavní hrdina je vlastně parchant, který si své utrpení zaslouží, čímž je příběh přijatelně implantován do reality.

Až příliš schematický je však zp

ůsob vyprávění založený na prolínání současnosti s tolik oblíbenými „flashbacky“. Rozjímavé bezčasí kláštera je přetínáno téměř akčními scénami vysvětlujícími, co předcházelo okamžiku, kdy se postřelený zbojník Jašek (později mnich Cyprián) ocitl před branou spásného azylu. Na samotných prostřizích by nebylo nic v nepořádku, ovšem rušivý je smyslový atak; vzpomínky jsou hlasité a snímané jinou technikou (barevné podání schválně přepálené a pohyb rozsekaný rychlou závěrkou). Roubování protichůdných atmosfér není z pohledu diváka až tak obohacující, spíš jako by Solčanská musela své publikum v příslušných momentech probouzet, aby nezaspali jádro příběhu.

Nejspíš by nebylo takového budíčku třeba, kdyby zavládla větší přísnost u střihačova stolu. Sice podle průvodních materiálů některé sekvence padly pod ostřím nůžek (například zřejmě dost nákladná scéna s hořící chalupou), avšak někdy svůj cíl minuly. Statické dění v klášteře by stačilo jen naznačit, aby nezačalo nudit. Některé naprosto nedramatické výjevy pak proti jejich logice nemístně „oživuje“ vypjatá hudba Vladimíra Martinky, jenž jako by na několikrát varioval Mozartovo Requiem (které mimochodem v době, kdy Cyprián údajně žil, ještě nebylo napsáno).
Zpracovaná legenda je pro autorku zjevně velkým tématem (za projektem stojí už od námětu). Je škoda, že ji určitá netrpělivost přiměla debutovat tak náročnou realizací. I když má za sebou zkušenosti s řadou krátkometrážních snímků, jeden komornější celovečerní film před natáčením Legendy o létajícím Cypriánovi by býval nebyl na škodu.

ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Legenda o lietajúcom Cypriánovi
INFO: Slovensko / Polsko, 2010, Historický / Drama, 108 min
REŽIE: Mariana Čengel Solčanská
HRAJÍ: Marko Igonda, Radek Brzobohatý, Ivan Romančík, Alexander Domogarov, Vladimír Javorský, Karolina Kominek
HODNOCENÍ: 3/5

AUTOR RECENZE: Jakub Pech

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz