Byl Ötzi pastevec, který zemřel na ledovci u hranice mezi Rakouskem a Itálií v bitce o stádo ovcí nebo koz? Byl to stařešina, který uprchl ve válce kmenů? Je za jeho smrtí nějaký osobní konflikt? Spisovatel a publicista Arnošt Vašíček, který se léta zabývá různými tajemnými jevy, se v knížce Italské záhady přiklání k myšlence, že Ötzi byl šaman.

„Měl na hlavě čepici z medvědí kožešiny. Získat takový oděv nebylo zrovna snadné. Trofeje z největšího predátora Alp představovaly symbol moci a schopnosti ovládat svět zvířat, důkaz, že kouzelník dovede využívat jejich sílu,“ soudí „záhadolog“. „Ze stejného důvodu nosí šamani v Africe lví kůži a jejich amazonští kolegové náhrdelník s drápy jaguára.

V Ötziho výbavě nechyběl amulet ani nervová droga v podobě sušených hub. Podobnými prostředky se dostávají do transu šamani na mnoha místech světa. Vědci z univerzity ve skotském Glasgowě objevili v Ötziho střevech šest druhů mechu a jen obtížně hledají vysvětlení, proč je pozřel. Z hladu to rozhodně nebylo.

V žaludku měl nestrávené sušené maso z kozoroha. Mech není zrovna chutný a navíc se těžko tráví. Šest různých druhů jistě nerostlo na jednom místě, Ötzi je musel záměrně vyhledat. Proč? Sloužily jako lék, nebo se jim připisovaly nějaké magické vlastnosti? Na těle mumie napočítali vědci okolo 60 tetování ve tvaru čárek a křížků.

Vědecky podpořené argumenty italskou „příslušnost“ Ötziho však nezvratně potvrdily, a tak se po několika letech sporů a šesti letech pobytu na univerzitě v rakouském Innsbrucku v roce 1998 ledový muž vrátil do země, odkud na svou smrtelnou cestu vyšel. Pro Jižní Tyrolsko a jeho centrum – město Bolzano - se stal přitažlivou turistickou atrakcí.

Málokdo z návštěvníků příjemného města pod horami s úzkými uličkami historického centra i s novou „mussoliniovskou“ architekturou na druhém břehu řeky do archeologického muzea nezavítá. Ötzi však „žije“ i mimo jeho zdi. Známý hollywoodský herec Brad Pitt si například nechal na předloktí vytetovat stejné obrazce, jaké měl „jihotyrolský Iceman“.

Můžeme jen spekulovat o tom, zda má tetování sloužit také k léčebným účelům a potlačovat artrotické bolesti, nebo tím jen chtěl okouzlit svou partnerku Angelinu Jolie, filmovou archeoložku Laru Croft.

Ötzi má i své víno. V restauraci hotelu Oberraindlhof ve vesničce Raindl v údolí Schnalstal máme odhadnout, která ze tří lahví odrůdy Pinot Noir, takzvaného Ötziho vína, byla uložena opravdu ve výšce, kde spočíval. Vinař a majitel hotelu Franz Pratzner se jen usmívá našim dohadům, že víno, které pobývalo 15 měsíců ve sklepě na horní stanici lanovky (3 212 m n. m.), musí být nejhutnější a nejmohutnější, protože tam je vlhkost vzduchu nejnižší a v otevřených sudech zraje nejrychleji. Nakonec ale každý tipujeme jinou láhev.

Ať už víno zrálo ve výšce 900, 1 500, nebo 3 212 metrů, je totiž moc dobré. Škoda že Ötzi, v jehož době se lidé živili obilninami, trnkami, planými jablky a houbami, ale také zvěřinou, toto víno nemohl znát. Rozhodně by se za to, že nese jeho jméno, stydět nemusel.