„Včera jsem s malou dcerou absolvovala vyšetření na Oberonu v Ostravě,“ svěřuje se například anonymně na internetu mladá žena v diskusi, kde si lidé předávají zkušenosti o dnešních praktikách léčitelů.

„Byly jsme tam kvůli astmatu. Na vyšetření jsem se těšila, čekala jsem něco jiného. Viděly jsme hromadu různých řezů orgánů a rychle v nich naskakujících barevných bodů, trojúhelníčků a tak dále.

Začala jsem být skeptická brzy poté, co vyšlo, že dcera má nemocné snad všechny orgány, pneumokoka na srdci a podobně. Paní si zjistila, s čím jsme přišly, jaké bylo dětství, porod... Odmítla jsem nákup jakýchkoli přípravků a odešla se smíšenými pocity.“

Zapper, F-Scan a další

Přístroj Oberon u nás používá k diagnostice mnoho léčitelů. Není ale jediný. Stačí si projít internetové stránky pár léčitelů a dozvíte se, jak se vaše tělo dostane „snadno“ do rovnováhy.

Nezřídka se v nabídce objevuje vyšetření z kapky krve, diagnostika přístrojem Zapper, frekvenční terapie, jakýsi F-Scan na určení mikrobů a bakterií v těle nebo vyšetření akupunkturních bodů Supertronikem.

Stále ale jsou praktikovány i již známé metody jako autopatie (léčit mají vysoko ředěné vlastní sliny osoby), detoxikační vanička (metoda prý velice účinně zbaví buňky těla toxinů a uvede energetické pole našeho těla opět do rovnováhy) či třeba urinoterapie (léčba vlastní močí).

Léčitelé jsou stále vyhledávanější. Zvlášť u táhlých nebo nevyléčitelných chorob se lidé chytají naděje - a nelze to nijak odsuzovat. Pro léčitele mluví pozitivně fakt, že zatímco třeba gastroenterolog pacienta sice zbaví bolesti žaludku podáním příslušného klinicky ověřeného léku, už příliš nehledá příčiny a v jeho kompetenci ani není sledovat psychický stav, který může být hlavní příčinou.

Alternativní medicína proti klasické (západní) medicíně často vychází z toho, že není vhodné jen potlačovat příznaky chorob, že na zdraví mají velký vliv naše myšlení, psychika a různé energie.

Hity z festivalu

O moderní metody nebyla nouze ani na dubnovém veletrhu Esoterika, který proběhl v Praze. Lidé se hodně zastavovali u stánku s plazmovým generátorem. Co vlastně toto zařízení dělá, představitel výrobce po zjištění, že jsme novináři, nechtěl uvést.

„Musím vás upozornit, že naše přístroje nejsou zdravotnické prostředky a nejsou námi určeny pro ošetřování nemocí. Legislativa je komplikovaná a přístroj není možné nechat schválit jako zdravotnický prostředek.“

Na otázku, jaký je vlastně jeho princip, jsme dostali technický popis. Uvnitř má být frekvenční generátor, který přenáší generované frekvence do silové části přístroje. Na jejím konci je plazmová trubice, kde vysoké napětí zapálí plyn uvnitř trubice a frekvence, které jsou vyráběny v generátoru, jsou poté vyzařovány do okolí… Laik z toho nic nepochopí.

Princip prý využíval ve 30. letech minulého století doktor Royal Raymond Rif, jenž není veřejnosti příliš znám. Z té doby pochází i kniha Léčba rakoviny, která fungovala. Popisuje příběh onoho muže. Vystavovatel ale na závěr upozorňuje, že musí opakovat známou mantru: tyto přístroje neléčí, jinak by k nim prý vtrhla Česká obchodní inspekce (ČOI) a udělila jim pokutu.

Na viry s frekvencemi, pravda z živé krve

Pozornost lákal i stánek s jakýmsi F-Scanem, v podstatě elektronickou krabičkou s displejem a dvěma elektrodami, které vyšetřovaný drží v rukou podobně jako svérázný učitel v podání Jaroslava Duška ve filmu Pelíšky.

Dozvídám se, že princip spočívá ve vibracích o určité frekvenci. Jejím prostřednictvím se mají diagnostikovat škodlivé bakterie a viry ve vašem těle, určit pro ně nebezpečnou frekvenci a tou je likvidovat…

Než jsem tyto poznatky stačil vstřebat, už mě mladé slečny u vedlejšího stánku lákaly na další metodu zvanou Darkfield microscopy. Jde o analýzu z kapky živé krve v tenkém poli mikroskopu, čímž se prý dá zjistit vše o zdravotním stavu.

Slečna upozorňuje, že tento rozbor nenahrazuje běžné lékařské testy a metody, ale dušuje se, že právě jí byly tímto způsobem zjištěny různé mykózy, cizopasníci pocházející údajně z cigaret a že tak díky tomu teď téměř nekouří.

Vše doplňuje irisdiagnostika spočívající ve vyšetření z oční duhovky, což je podle této teorie mapa stavu těla. Zájemce může na místě zaplatit 500 Kč zálohu, objednat se na vyšetření a získat tak 15procentní slevu. V letáku jsou pak cifry začínající na 1 500 Kč za jedno vyšetření a dovídám se, že obraz krve je velký zážitek!

Nechyběly samozřejmě stánky s různými „zázračnými“ a zaručeně přírodními preparáty, astrologickým výkladem, věštci i muzikoterapií.

Pochopte raději nemoc

„O alternativní medicínu je čím dál větší zájem. Stále více i mezi mladými,“ potvrzuje Josef Vít (70) z Lhotky u České Skalice, charizmatický muž, jenž se o různé alternativní směry zajímá mnoho let. Prostřednictvím astroporadny lidem radí, obchází ezoterické festivaly, ale snaží se udržet si nadhled.

Zajímá se o všemožné přístroje, aby viděl, jak fungují, a určil, nakolik může jít jen o nesmysly. „Je znát přechod od klasických lékařů, kterým v souvislosti s loňským stávkováním za platy klesla autorita. To všechno samozřejmě nahrává všelijakým podvodníkům, kteří razí teorii My tě úžasným přístrojem zachráníme.“

Mezi provozovateli alternativní medicíny jsou léčitelé, kteří jejím postupům skutečně věří, ale bohužel také nepoctivci přiživující se na lidském neštěstí. Někdy se nebezpečí týká pouze vaší peněženky, může jít ovšem také o zdraví. Jenže jak to odlišit?!

Jeden z důvodů toho, proč lidé na experimenty věří, je fakt, že i v moderním a přetechnizovaném světě nedokážeme zcela pochopit vlastní tělo. Věda má sice úžasné, ovšem kusé poznatky.

„Když sobě nerozumíte, tak si život mrvíte,“ říká Josef Vít. „Jako když nerozumíte autu, zničíte ho. Máte problémy, platíte a týráte se. A tak lidé hledají někoho, kdo by jim vysvětlil technologii a kontinuitu života.

Když pochopíte, co nemoc je a z čeho vychází, jen tak se balamutit nenecháte. Takže určitě si musíte shánět i literaturu a nenechat se lákat šarlatány, že jejich přístroj umí to a to. Zkrátka, když nemáte hodnověrné vysvětlení, jak vše funguje, radši do toho nechoďte.“

Technologie, které víří vášně

  • Oberon – Podle oficiálních informací se k nám dostal z Institutu praktické psychofyziky v Rusku, jinde se uvádí, že pochází z vesmírného výzkumu. Podle léčitelů, kteří ho používají, má jít o biorezonanční spektrální analýzu organismu. S jeho pomocí je možné komplexně vyhodnotit stav jednotlivých orgánů, jejich zatížení, určit patologicky poškozené tkáně nebo infekční původce a nalézt nejvhodnější léky. Na hlavu pacienta je nasazen snímač s magnetickými induktory a přístroj započne diagnostiku. Vyhodnotí zdravotní stav, v počítači ukáže různé modely, řezy a schémata orgánů. Má zjistit aktivitu jednotlivých neuronů v mozku propojených s tělesnými orgány a opravit je – uzdravit. Nicméně léčitel často doporučí užívání různých preparátů a další diagnostiku… Přístroj má nyní novějšího nástupce pod jménem Metatron.
  • Senzitive Imago – Tato pomůcka je postavena na filozofii, že nemoci vyzařují elektromagnetické záření o určitých frekvencích. Když se tyto frekvence analyzují, dá se zjistit, čím vším pacient trpí. Stanovit lze údajně i výskyt dědičných chorob. Přístroj má za úkol škodlivé frekvence ve vás přeladit a tím vás uzdravit.
  • Plazmový generátor – Zařízení pracuje také na principu frekvenční terapie. Využívá poznatků a praxe průkopníka metody selektivního ničení mikroorganismů doktora Royala Raymonda Rifa, jenž proslul třeba supermikroskopem, který má být schopen ničit neviditelné a nijak nezměřitelné bakterie. Zemřel v roce 1971, ale jeho metody jsou u mnoha léčitelů stále oblíbené. Ačkoli v USA už někdy v 80. letech minulého století bylo v souvislosti s přístrojem a klamáním těžce nemocných lidí odsouzeno mnoho osob, u nás se dostal do módy teprve před nedávnem. Toto vyšetření najdete v nabídce řady léčitelů.
  • Detoxikační vanička – Metoda má velice účinně zbavit tělo toxinů a uvést jeho energetické pole opět do rovnováhy. Pacient má nohy ve vaničce s mírně slaným roztokem, přičemž vložené elektrody v průběhu koupele tvoří velmi slabý elektrický proud stimulující reflexní zóny na nohou (případně rukou). Je to prý účinné na bolesti, vyčerpání a únavu.
  • Elektroakupunktura – Jde o přístroje typu supertronic, které vycházejí z poznatků doktora Volla. Prostřednictvím elektrické vodivosti kůže se v přesně definovaných bodech měří momentální stav orgánové akupunkturní dráhy. Dobrý diagnostik tak může zjistit nemoci a předepsat příslušné kapky a preparáty, jež se pohybují v cenách i několik set korun.