Představte si, že se vám po bodnutí komára udělá na stehně červená skvrna. Usednete k počítači a do vyhledávače zadáte: flek po štípnutí. Google nabídne přibližně 24 800 článků a reakcí z diskuzí. Na prvním místě se objeví příspěvek Již týden červený flek po kousnutí hmyzem, kde se žena pod přezdívkou nataluška ptá, zda má jít s červeným flekem na břiše k lékaři.

V odpovědích se dozví, že by mohlo jít o lymskou boreliózu, jinde že jen o alergickou reakci. A také že by si měla říct o antibiotika. Další odkazy směřují na server zpovednice.cz, kde je podobný dotaz. Následuje link na jiné podobné poradny a server bolerioza.cz. Sem tam se v odkazech mihnou neveselé prognózy („Člověk může ochrnout…“).

Začnete se zajímat, zda by váš flek nemohl signalizovat boreliózu. Na příslušném serveru kliknete na položku s příznaky a potvrdíte si, že typickým a nezaměnitelným projevem onemocnění je skutečně červená skvrna. Následuje vyhledání fotografií a porovnání, zda se skvrny podobají té vaší. Úplně stejné sice nejsou, ale…

Budete se proklikávat hlouběji a hlouběji a zjistíte, že v nejtěžším stadiu nemoci byste mohli skončit na invalidním vozíku. Protože nemáte čas vysedávat u lékaře, obstaráte si přes známého antibiotika. Internet vás možná právě zachránil před ochrnutím. Anebo se zbytečně cpete prášky.

Rady lidu i lékařů

Podle statistik vyhledávačů se lidé poptávají často. Řeší tam různé druhy bolestí (vítězí bolest hlavy, dále břicha, zad, zubů a kloubů), obtíže související s intimními partiemi a maminky si předávají zkušenosti o zdraví svých dětí. Informace mají buď podobu speciálních serverů o konkrétních problémech a různých on-line poraden, nebo diskuzí. Ty pacienta zajímají proto, že se setkávají s autentickými příběhy typu: „Podobné příznaky jsem měl i já a nakonec se ukázalo, že jde o...“

Na on-line poradnách vznesete dotaz na lékaře, který se serverem spolupracuje. Třeba na stránkách ulekare.cz: „Dobrý den, včera jsem vám psal dotaz i s přiloženou fotografií. Dnes došla odpověď, ale nešla mě otevřít. Otázka byla, jestli by jste mě doporučil pobyt u moře, když jsem měl v červnu operaci utržené achillovky a jestli se s tím může ještě něco stát. Mohl by jste mě prosím odpovědět znovu?“

Odpověď odborníka zní: „Pobyt u moře po této době je opravdu doporučitelný, naopak koupání v moři a vliv mořské vody a jodem bohatého ovzduší bude přínosem, vyvarovat se pádů, běhů a skoků.“

Analýza nepřesností

Postřehy ohledně zdraví jsou díky sdílení zkušeností mezi uživateli internetu vcelku přínosné. Nemůže být ale „samoléčba on-line“ zrádná? Tuto otázku si položili američtí pediatři a pokusili se o malou analýzu.

Všimli si, že v posledních letech až 60 % populace sbírá zdravotnické informace na internetu. Protože podstatnou část tvoří maminky, které vyhledávají rady pro bolístky svých miminek, zaměřili se na tato témata.

Do Googlu zadali nejoblíbenější hledané výrazy z okruhu otázek kolem bezpečnosti dětí při spánku. Obsah více než 1 300 stránek pak porovnali s doporučením skutečných odborníků, kterak snížit riziko náhlého úmrtí u kojenců během spánku. Studie odhalila, že 43,5 % rad bylo správných, více než čtvrtina výsledků byla mimo kontext a téměř 30 % výsledků obsahovalo nepřesnosti, které mohly dítěti ublížit.

Doktorka Frisca Yan-Go konstatovala, že velká část maminek z diskuzí falešně věřila, že je bezpečnější spát s miminkem v posteli, i když to může vést k jeho udušení. Upozornila také, že zatímco oficiální stránky věnované tématu měly z 80,1 % přesné informace, diskuze a blogy byly přesné pouze z 30,1 %.

Vystraší a tím pomůže!

Lékaři ve Velké Británii se zase zaměřili na ženy hledající pomocí Googlu otázky spojené s obtížemi bez jasné diagnózy. Z 1 000 žen se každá pátá kvůli internetu vystrašila, že trpí nějakou vzácnou nemocí. Každá desátá si přitížila, protože bez porady s lékárníkem zakoupila pro ni nevhodný lék!

Poznatky vědců z University of Science v Hongkong, publikované v časopise Journal of Consumer Research, jsou optimističtější a hovoří o tom, že používání internetu k diagnostice vlastních bolístek má výhody, protože se více soustředíme na příznaky a máme tendenci k nim přiřazovat závažnější nemoci, což nás posléze nutí potíže nepodceňovat a navštívit lékaře (i když původně bylo záměrem do ordinace nejít).

Nicméně také upozorňují na nebezpečí špatné diagnózy, která pak vede k nákupu nevhodných léků. Rozhodně by podle jejich studie neměla chybět konzultace s lékařem, který zná širší souvislosti.