Vyzkoušela jsem už tzv. kalhoty (masáž přístrojem Vacupress), a tak se těším, že si na manuální lymfodrenáži taky pospím, případně něco přečtu. Mgr. Eva Struhovská mě na lehátku ve Studiu Line Body v Praze na Smíchově celkem rychle z těchto představ vyvede.

Na klimbání není prostor. Nejdřív mi pomalými kruhovitými pohyby uvolňuje lymfatické uzliny nahoře pod krkem, u uší a kolem krční páteře.

„Tady v nadklíčku se lymfatický systém spojuje s žilním,“ vysvětluje mi.

Výsledek není vidět hned

„Pohyb lymfy je velmi pomalý a probíhá podobně jako pohyb v žilách. Pomocí kosterních svalů a schopností mízních kapilár smršťovat se je lymfa vytlačována směrem k srdci. Denně se vytvoří dva až tři litry této tekutiny. Odpadní látky se pak vylučují ledvinami.“

Terapeutka, která se ruční lymfodrenáži věnuje už od roku 2005, mezitím přechází od krku k dolní polovině těla, kde se řeší kromě celulitidy i prevence křečových žil, otoky nohou a úbytek objemu stehen a hýždí.

Na rozdíl od Vacupressu, jenž zná jen stisk a uvolnění, ruční lymfodrenáž hladí, ale i lechtá a někdy brní, jako by mi kolem kotníků vedla cestička do mraveniště a chodily tam tisíce pilných mravenečků. Hlásím to.

„To znamená, že tam byl maličký otok. Mravenčení naznačuje, že lymfa si našla cestu a voda odchází. Ale po masáži se určitě budete cítit líp,“ uklidňuje mě Eva Struhovská.

Hotové pročištění

Ve skutečnosti je mi fajn už teď. Už nyní mám pocit lehkosti a zdá se mi, že cítím, jak mi z těla odcházejí všechny glutamáty z polévek v pytlíku, zplodiny z toho, co jsem nadýchala na ulicích, i usazeniny z mnoha šálků kávy. Je to ale spíš zbožné přání.

„Kúry založené na aktivaci lymfatického systému vyžadují opakování,“ zdůrazňuje Eva Struhovská. „Například jde-li o celulitidu nebo oteklé nohy, dostaví se první výsledky zhruba po pěti masážích.

Ale i pak je potřeba pokračovat.“ Domlouvám si tedy další termín a už se těším, až se po této příjemné léčbě v plavkách nepoznám.