O možném opatření se jednalo koncem července ve vládní koalici, v médiích se k němu vyjádřil Svaz zdravotních pojišťoven (SZP ČR).

„Proč bychom měli ze solidárního pojištění platit léčbu horolezce, který každý rok někde spadne a pořád leze do nebezpečných míst? Nebo motorkáři. To jsou lidé, kteří dobrovolně podstupují určité riziko,“ prohlásil v Lidových novinách viceprezident SZP ČR. Po rozpačitých reakcích obdobné diskuze utichly.

Kdyby chtěl pacient zjistit, kolik by zaplatil třeba za zlomenou ruku nebo natržené obočí, čeká ho pracné vyhledávání. Výpočet úhrad za ošetření je uveden v materiálech pojišťoven a zahrnuje spousty položek a parametrů.

Vodítkem je asi 600stránkový seznam zdravotnických výkonů ve Sbírce zákonů č. 472/2009 Sb., kde jsou popsány a obodovány. Je v něm také uvedeno, zda jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pro představu: za ošetření lebky (třeba po pádu z kola) pojišťovna uhradí kolem 5 000 Kč.

Hazardérů bychom se neměli zastávat! Týká se to především lidí, kteří si zranění způsobí tak, že se třeba ještě v opilosti hrnou do adrenalinového sportu.

Určitě riskují víc, než když si člověk doma po pár sklenkách vína při krájení čabajky skoro uřízne prst. Hazardéři si o malér doslova říkají a nemusí se dlouho spekulovat, kde začínají a končí hranice jejich nebezpečné aktivity.

Kolik za ošetření?

  • Chirurgické odstranění cizího tělesa - 520 Kč
  • Ošetření a obvaz rozsáhlé rány v celkové anestezii – 408 Kč
  • Zlomenina pánevního kruhu – 2335 Kč
  • Ošetření vícečetných zlomenin pažní kosti nebo krčku – 4061 Kč
  • Operační stabilizace hrudníku po úrazu – 5233 Kč
  • Jízda vozidla záchranky – 44 Kč/km