V Laponsku totiž nyní teploty klesají až k minus 40 °C a slunce nesvítí prakticky po celý den. Vládne tu nejdrsnější z ročních období, jichž mimochodem místní obyvatelé rozeznávají hned osm.

Ale pozor, zdejším obyvatelům neříkejte Laponci, nýbrž Samiové! Označení Laponci považují za urážlivé, vnucené dobyvateli ze sousedních zemí.

Oblast leží v subarktickém pásmu za polárním kruhem na severu nynějšího Finska a Švédska. Nejvyšší hora je Kebnekaise (2 111 m n. m.), většinu území však tvoří nížiny.

Neplašit soby!

Po 2. světové válce byla zvlášť finská část Laponska zcela pustá – ustupující německá vojska v ní použila taktiku „spálené země“. Vinou toho například v místní metropoli Rovaniemi – slavném domově Santa Clause – zůstalo stát jen 13 domů.

Dnešní Laponsko je už ale region bohatý, plný dobrých hotelů a k turistům velmi vlídný. Jenom se nesmějí po nocích opíjet, hulákat a plašit soby! Kromě tradičního centra lidové kultury Inari lákají třeba lyžařská letoviska Levi – díky klubům a diskotékám populární hlavně mezi mladými lidmi – a Saariselkae, jež mají zase v oblibě rodiny s malými dětmi.

Městečko Kemi proslulo svými sněhovými hrady, jež jsou údajně největší na světě, a jako výchozí přístav turistických plaveb ledoborcem: i ty jsou prý světově unikátní.

Oblast má také řadu národních parků. Milovníky opravdu drsných zimních podmínek určitě nadchne fakt, že v Laponsku můžou tábořit, kde se jim zlíbí (na rozdíl třeba od Rakouska). Ale pozor, na rozdělání ohně už potřebujete souhlas od majitele pozemku!

Co znáte ze zeměpisu

  • Název: region Laponsko (dělí se mezi Finsko Švédsko)
  • Největší města: Rovaniemi a Kiruna
  • Počet obyvatel: 278 350
  • Jazyk: úřední řeči jsou finština a švédština, prakticky všichni obyvatelé však umějí i anglicky
  • Zajímavosti: ve většině míst je kupovaná balená voda méně kvalitní než voda nabraná řeky. Specialita je džem z místních moruší.