Ginsberg nám dokazuje, že navzdory těm nejponižujícím zkušenostem, které život může člověku nabídnout, duch lásky přežije, aby zušlechtil naše životy, pokud máme dost rozumu, odvahy a víry – a umění!, abychom vytrvali,“ napsal W. C. Williams v předmluvě k vydání Kvílení. Básně, která dodnes definuje beatnickou generaci a jejíž některé výrazy na konci 50. let tak pobouřily část veřejnosti, že byla (resp. její vydavatel Lawrence Ferlinghetti) souzena za obscénnost. Básně, o níž především je tento stejnojmenný film.

Jeho autoři Rob Epstein a Jeffrey Friedman se dlouhodobě zabývají gay tematikou, za dokument o jednom z prvních otevřeně homosexuálních politiků Harvey Milkovi dostal Epstein v roce 1984 Oscara. Kvílení, produkované Gus van Santem (režisérem hraného Milka) a s Jamesem Francem v hlavní roli Allena Ginsberga sžíraného mj. i vinou za svou sexuální orientaci, není tentokrát přímo dokument. Má ale silný dokumentární nádech. Známí i neznámí dobří herci tu inscenují pečlivě zaznamenaný proces z roku 1957, stejně staré interview s Ginsbergem, jeho první recitaci Kvílení v Six Gallery v San Franciscu v říjnu 1955 a flashbacky z Ginsbergova života. Hranými pasážemi se prolínají kusy animovaného ztvárnění básně od Ginsbergova spolupracovníka Erica Drookera podmalované melancholickou jazzovou hudbou Cartera Burwella.

Vše se točí kolem Kvílení, vysvětluje jeho hodnotu, jeho smysl, z čeho vzniklo a k čemu vedlo. Díky tomu film představuje i dokonalou učební pomůcku na hodiny literatury, snadný a poutavý vstup do světa beatniků. K této lekci z nedávné nejen literární historie přidává ještě obecné úvahy o tom, co definuje umělecké dílo a co svobodu slova. Přitom film nepůsobí školometsky. Ginsbergovo dílo ctí filmem stejně netradičním a divokým jako je báseň sama, koláží z několika rovin, pro přehlednost oddělovanou nejen daty, ale i barvou obrazu. Tím, že se soustředí jen na jednu poemu, dokáže se jí plně a se zápalem věnovat, a tím, že obnovuje její kontext, snaží se obnovit i její emoce, upřímnost a život. I když představivost snové Drookerovy ilustrace je omezená, až by bylo lepší v těchto částech zavřít oči a nechat před sebou plynout vlastní asociace.

originální název: Howl
info: USA, 2010, Drama, 90 min
režie: Rob Epstein, Jeffrey Friedman
hrají: James Franco, David Strathairn, Jon Hamm, Bob Balaban
autor: Iva Přivřelová

HODNOCENÍ: 3,5/5