Jiný kouří, pije, věčně je marod, ale do nemocenské kasy moc nepřispívá. Vztahu mezi těmi dvěma se říká solidarita. Někteří politici by ji ale rádi upravili na „jen odsud až potud“.

Kuřák: požehnání pro stát. Nebo ne?

  • Tabáková lobby s oblibou tvrdí, že lidé závislí na nikotinu jsou pro stát ekonomickým přínosem. Jednak mu prý přispívají placením vysokých spotřebních daní ze své oblíbené drogy, jednak předčasně umírají a nečerpají „předplacené“ důchody. Na druhé straně je však názor, podle nějž naopak stát na kuřácích prodělává. Musí je totiž draze léčit a oni pak stejně umírají mladí, aniž pro společnost odpracují všechna léta, která by mohli a měli.
  • Ekonomové většinou souhlasí s druhým názorem. Jejich argumentem přitom mimo jiné je, že lidé by peníze místo za cigarety utratili za jiné zboží a stát by tak o své daně stejně nepřišel. Ušetřilo by se ale na zdravotní péči o desítky tisíc těžce nemocných kuřáků.
  • V České republice se odhaduje, že ztráty způsobené kouřením až třikrát převyšují výnosy z tabákových daní. Úplně vyčerpávající studie na toto téma ale zatím neexistují.