Knihy

Edith Holá, Cesta k mým matkám

  • Syrový a bolestný autobiografický příběh ženy, která si celý život přála najít biologickou matku.

O to víc nyní, když je sama matkou dvou dětí. Chtěla by poznat ženu, která dokázala opustit své dítě. Má pocit, že do jejího vlastního mateřství se otiskují stopy, které jí nepatří. Opuštění dítěte považuje za největší hřích. Protože právě ona byla jako miminko dána k adopci? Na druhé straně je vzor matky, která adoptuje a bere do pěstounské péče jedno dítě za druhým, z nichž málokteré zůstane ušetřeno tvrdých ran a psychického týrání.

nakladatelství JOTA

C. D. Payn, Mládí v hajzlu, komplet sedmi dílů

Úžasná dárková krabička pro všechny milovníky twispovských dobrodružství. Najdete v ní všech šest dílů deníků Nicka Twispa i nejnovější deník jeho syna Scotta. Nesmí chybět v knihovničce žádného teenagera (i těch, kteří už teenagery dávno nejsou, ale na rozvraceče pokojných životů Nicka Twispa si pamatují velmi dobře)!

nakladatelství JOTA

Václava Molcarová, Bratři, sestry a jiná neštěstí

Marie, Blanka, Tom a Adam. Přátelé, sourozenci, milenci. Čtyři navzájem propletené osudy.
Návrat ztracené sestry rozvíří poklidnou hladinu jejich životů a po letech vytáhne na světlo dávné křivdy i stará přátelství. Najít znovu vztah jeden ke druhému je cesta plná překážek a bolestných vzpomínek, ale i lásky a humorných situací. Soužití s rodinou a partnery je prostě největší adrenalin života. A všichni čtyři si jej užijí do sytosti.
Je těžší na minulost zapomenout, nebo jí odpustit? Najít společnou řeč je možná snazší, než se zdá? Stačí vyluštit tajenku vzájemných vztahů.

nakladatelství MOBA

Vlastimil Vondruška, Přemyslovská epopej II

Druhá část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů začíná v době Václavova dětství, kdy Přemysl I. Otakar bojuje o uznání svého sňatku s Konstancií Uherskou a tím také o legalizaci nástupnických práv malého Václava. Přikloní se na stranu císaře a konečně získá definitivní potvrzení královské koruny Zlatou bulou sicilskou. V té době se malý Václav octne po jeho boku a učí se vládnout. Po smrti svého otce je i on korunován českým králem, ale je přesvědčený, že vládnout musí jinak. Začne budovat okázalý královský dvůr, obklopí se rytíři a umělci. Jeho politickým snem je získat rakouské země, s nimiž po celé desetiletí válčí, a když své plány konečně završí sňatkem svého nejstaršího syna, jeho syn Vladislav umírá. Druhý díl tetralogie končí tím, že Václav I. prohlásí za svého nástupce druhorozeného syna, budoucího krále Přemysla II. Otakara.

nakladatelství MOBA

Alexander Stainforth, Ďáblova nevěsta

Karina Potterová je otčímem donucena, aby se provdala za hraběte Roberta z Rosebery. Přestože jej Karina nikdy neviděla, nemá na vybranou, musí otčíma poslechnout.
Při cestě na Robertův hrad ji hned několik žen varuje, aby okamžitě uprchla a už nikdy nezkřížila Robertovi cestu. Po celém kraji se o něm šíří děsivé historky. Prý je upír... Prý je již jeho pátou ženou... A zatím se žádná z hradu nevrátila živá. Karinu ochromí strach, když se stane první vražda. Přesto Roberta dál následuje, nechává se ukonejšit slovy, ale jen do chvíle, než vstoupí na půdu hradu. Jako by se ocitla v sídle samotného zla. Hrůzu jí nahání nejen ponuré pokoje a budovy, do kterých je jí odepřen přístup, bojí se i samotného služebnictva. I přes Robertovu náklonnost se nemůže zbavit dojmu, že ji někdo sleduje. A o několik dnů později se skutečně střetne s mužem, který si přeje její smrt, aby Robertovi zasadil další ránu...

nakladatelství MOBA

Jitka Prokšová, Past na duši

Dvě novely talentované plzeňské autorky Past na duši nabízí dvojí pohled a rozdílný způsob vnímání ženy a muže. V první části se čtyřicetiletá Pavla pracovně setkává s mladším Simonem. Následující měsíce hledá odpověď na očekávání i naději, že by dokázala znovu prožít lásku. Podivnou náhodou se však její představy hroutí a ona - rozčarovaná, ale vyrovnanější - nachází sama sebe. V druhé části je stejné časové období vnímáno mužským pohledem. Odhaluje se, že původní Pavliny pocity nebyly falešné. Simon však z nedostatku sebedůvěry vymyslel zbytečnou lež, která mezi ně postavila zeď... Gravity je příběhem Báry a Leona. Přátelství se přerodí v lásku, která smí trvat necelý rok. Náznaky imaginárního, jimi stvořeného světa se prolínají s Bářiným komentářem - se zjitřenou a hluboce niternou výpovědí zralé ženy.

nakladatelství MOBA

Václav Gruber, Druhý dech chromého koně

Vztahy mezi mužem a ženou mohou být různé. Modré i zelené. Jindřich a Kamila. Nejsou manželé, nejsou milenci, a přesto jsou si tak blízcí, jak to jen jde. Někdy záleží na maličkosti a všechno je jinak. A tak Jindřich zemře a nebo nezemře... Některé věci se ale stanou, ať chceme nebo nechceme, protože nezávisí na tom, co chceme, ale na tom, jací jsme. Život dovede být hodně drsný, ale většina věcí přece jen dopadne dobře. A tak Kamila nakonec najde muže, o kterého je možné se doopravdy opřít.
Příběh se ve dvou liniích odehrává v nemocnici, v postelích manželských i nemanželských, v Čechách a v Itálii. A taky na louce plné rozkvetlých pampelišek, protože naděje je vždycky...

nakladatelství MOBA

Lucie Mullerová, Postarej se o Elišku

Laura je svobodná matka, která se živí jako překladatelka, a celý její svět se točí kolem pětileté dcery Elišky. Životem jdou spolu v báječné pohodě, až jednoho dne zasáhne osud. Laura je nevyléčitelně nemocná a ví, že jí zbývá jen pár měsíců života...
Lauřina nejlepší přítelkyně se jmenuje Adéla, je chytrá, hezká, schopná novinářka a právě stojí na prahu manželství. Laura věří, že jestli se někdo - a to už brzy - dokáže postarat o Elišku, pak je to právě Adéla, ale musí k tomu v sobě najít sílu. Čas nelítostně ukrajuje týden po týdnu, Laura ví, že na svoji kamarádku nemůže naléhat, a Adéla cítí, že stojí před životním rozhodnutím. A pětiletá holčička? Napětí visící ve vzduchu s dětskou bezelstností nevnímá. Přitom se už kolem ní rozběhla hra o její budoucnost s hlavní a jedinou otázkou: Kdo se postará o Elišku?

nakladatelství: Daranus

Gail Parentová, Sheila Levinová zemřela a žije v New Yorku

Je přelom 60. a 70. let minulého století a New Yorkem zmítá sexuální revoluce. Sheily Levinové se to ale netýká. Brzy jí bude třicet a nemůže sehnat muže, který by ji chtěl. Ne do postele na jednu noc, ale na celý život. Všechny její kamarádky jsou zadané, ale baculaté a neatraktivní Sheile se štěstí vyhýbá.
Román americké spisovatelky Gail Parentové, který poprvé vyšel roku 1972, je kultovní knihou už pro třetí generaci čtenářek. V mnoha zemích světa se stal bestsellerem, posloužil jako předloha několika divadelních adaptací a byl i zfilmován. Jeho hlavní hrdinka Sheila Levinová je předobrazem Bridget Jonesové – vtipně, sebeironicky a trefně mluví z duše všem „nezadaným třicátnicím“, které provází smůla na chlapy.

nakladatelství: Daranus

Kamila Tomsová, Lucie Mullerová, My, sex a podpatky

Inteligentní a lehce potrhlá rozvodová právnička Klára a úspěšná veterinářka s nebezpečně prořízlou pusou Anna jsou nejlepší kamarádky. Anna je chodící magnet na průšvihy a její život plný zmatků představuje dokonalý protiklad spořádané a vyrovnané Kláry žijící v poklidném a fungujícím manželství. Přesto si tyhle ženy byly souzeny. Spojují je roky skvělého přátelství, peripetie v lásce i sexu, botník plný krásných lodiček na jehlových podpatcích a také jejich dva kamarádi: něžně hysterický gay Jára a Ivana – Casanova mezi holkami, co jsou na holky. Kniha My, sex a podpatky zachycuje zhruba dva roky jejich života, kdy se toho vážně hodně stalo. Každý z hrdinů něco hledá a každý se to pokouší najít svým vlastním, leckdy tragikomickým způsobem. Anně schází alespoň trochu „normální“ chlap, Kláře dítě a alespoň trochu „normální“ kamarádka, Ivana bojuje s finanční krizí a Jára se potýká s pološíleným otcem a až příliš dokonalým přítelem. Všichni se snaží urvat ze života to své, vzájemně se podporují a zachraňují. Autorky vsadily na břitký a ironický humor, lehký jazyk a spousty úsměvných příběhů. Popisují život, jaký skutečně je. Těžký a složitý, ale také neskutečně vtipný a táááák krásný!

nakladatelství: Daranus

CD

Xindl X, Láska

(vychází 24. 9.)

Ondřej Ládek vystupující pod přezdívkou Xindl X vydává nové album. „Deska má nečekaně nexindlovský název. Většina textů je totiž o touze po lásce, touze po úspěchu a o tom, jak spolu obě touhy kolidují,“ říká Xindl X.

  • Těšit se můžete na skladby: Zlato, Dočasná svatá nebo třeba Pomeje.

Zdeněk Svěrák, Pohádky (4 CD)

Komplet 4 CD shromažďuje unikátní, vtipné a svérázné pohádky Zdeňka Svěráka, psané v šedesátých a osmdesátých letech.
Chytré pohádky pro chytré děti a jejich chytré rodiče.

Helena Vondráčková, Helena

Populární zpěvačka v nejlepších písních z let 1964–2012! V této kolekci vydané k oslavě půlkulatého životního jubilea Heleny Vondráčkové najdete hity, rarity a 2 nové skladby Čas dál nech spát a Fuoco nel Fuoco.