Knihy

Fifty Shades of Grey / Padesát odstínů šedi

Autor: E L James

Trilogie Fifty Shades of Grey vás uchvátí, získá si vás a zůstane ve vás navždy.
Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a… tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží – ovšem za vlastních, specifických podmínek…

Názor Kafe.cz

Kniha vás opravdu uchvátí a když zrovna nebudete hltat další a další stránky, stejně obsadí vaše myšlenky. Doporučujeme!

Distribuce: Albatros Media a.s.

Kde je ta holka?

Autorka: Alexandra Potter

Představte si, že byste se vrátila o 10 let zpátky a potkala své mladší já – poznala byste ho? A jaké rady do života byste mu dala?

Nakladatelství: Kristián

- Přestaň kouřit
- Odličuj se každý večer
- Ruce pryč od těch kožených kalhot
- Nedávej tomu blbečkovi svoje číslo

Charlotte Merryweather si tohle všechno nemusí představovat. Zažije to na vlastní kůži. S překvapivými následky.

Názor Kafe.cz

Tohle vypadá jako super holčičí oddechovka při které se zaručeně pobavíte.

Nakladatelství: Kristián

Dívka, která spadla z nebe

Autor: Simon Mawer

Marian Sutro je napůl Angličanka, napůl Francouzka. Ve třetím roce druhé světové války ji mimo jiné právě pro její perfektní znalost francouzštiny naverbuje francouzská sekce britských zvláštních jednotek a Marian se začne připravovat na výsadek v okupované Francii. Během náročného výcviku se naučí zacházet se zbraněmi, výbušninami a vysílačkami, snášet fyzickou zátěž i drsné metody výslechu, skákat padákem a pohybovat se v utajení v zemi, kde stejně nebezpeční jako okupanti mohou být kolaboranti nebo zdánliví spojenci. Její mise ve Francii má ale kromě podpory domácího odporu ještě jedno, velmi speciální poslání: přesvědčit mladého fyzika Clémenta, jehož výzkum by spojenci rádi využili v nevypsaném závodu o zkonstruování atomové bomby, aby opustil svou zemi a odletěl do Anglie. Skutečnost, že ji s Clémentem pojí citové pouto z dob společného dospívání, může Marian pomoci - anebo jí úkol hodně zkomplikovat.

Názor Kafe.cz

Další z řady severských bestsellerů, který určitě stojí za přečtení.

Nakladatelství: Kniha Zlín

Návrat na Ostrov pokladů

Autor: Andrew Motion

Nový originální příběh, který po 130 letech úspěšně navazuje na Stevensonův Ostrov pokladů.

Píše se rok 1802. U mokřinatých východních ramen Temže stojí Hispaniola, hostinec Jima Hawkinse a jeho syna. Mladý Jim se celé dny toulá kolem řeky, plní otcovy úkoly nebo poslouchá v nálevně jeho historky: dobrodružné příběhy o plavbách po mořích, o kletbách, vraždách a pomstě, o temných místech a zakopaných pokladech – a také o muži se dřevěnou nohou.

Jedné noci připluje po řece tajuplná dívka jménem Natty. Má pro Jima vzkaz od svého otce – Dlouhána Johna Silvera. Starý pirát navrhuje, aby Jim s Natty odpluli na Ostrov pokladů a pátrali zde po ukrytém pokladu kapitána Flinta. Jedná se o „skvostné stříbrné pruty“, které tu zůstaly před mnoha lety. Silver si již pronajal loď a posádku drsných námořníků a její kapitán teď čeká jen na mapu, která je uschován na Hispaniole.

Jim s Natty opouštějí ve spěchu Londýn a vydávají se po stopách svých otců. Jejich přátelství se s každým dnem cesty upevňuje, avšak po napínavé plavbě oceánem je čeká pořádný šok. Zdá se, že Ostrov pokladů není tak neobydlený, jak býval dřív…

Názor Kafe.cz

Kniha, naprosto ideální pro předčítání dobrodružství lačným odrostlejším dětem či partnerům.

Nakladatelství: JOTA

Velké dobrodružství Pepíka Střechy

Autor: Pavel Čech

Pavel Čech patří v současné době k našim předním ilustrátorům. V jeho další knize, na které bez přestávky pracoval dva roky, se znovu objevuje řada motivů, které má výtvarník rád - ožívají tu jeho starší olejomalby, vracejí se konkrétní místa i postavy jeho z jeho knih O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Současně je to příběh nový, kompakní a zcela svébytný. Čechova poetika získala další netušené fasety - po stáří a smrti pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě.

Názor Kafe.cz

Už na pohled nesmírně zajímavá komiksová knížka nejen pro děti. Hlavní hrdina, koktavý a neprůbojný Pepík v ní zažije dobrodružství, které změní jeho dosavadní život.

Nakladatelství: Petrkov

V jiném čase, v jiném životě

Autor: Persson

Šest mladých lidí vezme veškerý personál německého velvyslanectví jako rukojmí. Požadují, aby byli ihned propuštěni členové studentské teroristické skupiny Baader-Meinhofová (jinak také Frakce Rudé armády), věznění ve Spolkové republice Německo. Dlouhé obklíčení únosců končí smrtí dvou zajatců a zraněním několika dalších rukojmí, ale i zločinců. Bleskový přesun do roku 1989: Brzy po zavraždění švédského státního funkcionáře zjistí Anna Holtová a Bo Jarnebring, dva detektivové pracující na případu, že celé vyšetřování bylo narychlo odloženo nekompetentním a zkorumpovaným vyšetřovatelem... Po deseti letech: Lars Johansson, nový příslušník švédské tajné policie, se rozhodne obnovit některé případy, které zůstaly po jeho předchůdci nedokončené...

Názor Kafe.cz

Kritiky uvádějí, že se prý jedná bezpochyby o nejlepší švédský krimi román. Vzhledem k tomu, že těch je teď jako hub po dešti nezbývá, než si to ověřit a přečíst jej.

Nakladatelství: MOBA

Zítra začnu nový život!

Autor: Gilles Legardinier

Julie Tournellová je téměř třicetiletá Francouzka, která ještě stále hledá muže svých snů. Práci bankovní úřednice považuje za dočasný omyl a šeď jednotlivých dnů jí zpestřují jen trapasy a maléry, do nichž se s větší či menší měrou vlastního přičinění neustále dostává.

Radikální změna v Juliině životě přijde zároveň s novou cedulkou na poštovní schránce v jejím domě. Ricardo Patatras… Sice nového souseda ještě ani neviděla, ale přesto se rozhodne konat. Vždyť co kdyby byl právě on ten pravý? Plna neopodstatněných nadějí udělá Julie celou řadu věcí, od nichž by rozumná žena upustila už ve chvíli, kdy ji napadnou. Záměrně si zničí počítač a pije nenáviděné kafe, jen aby byl v její blízkosti – a také aby zanedlouho zjistila, že Ricardo je muž snad až příliš dokonalý na to, aby vůbec existoval.

Je tady ovšem jeden problém: i Ricardo má svá tajemství. A Julie potřebuje vědět o svém vyvoleném vše! Nikoho nepřekvapí (a Julii nejméně), že při odhalování záhad Ricardova života jde z jednoho průšvihu do trapasu a zase zpět, ale informuje nás o nich se statečným nadhledem. Akorát… akorát si po večerech opakuje stále stejnou větu: Zítra začnu nový život!

Názor Kafe.cz

Kniha o ženách pro ženy, která vám bude jistě milým společníkem na několik podzimních večerů.

Nakladatelství: Domino

Krkonošská kuchyně

Autor: Jaroslav Vašák

Už v 19. století do hor vstoupili první turisté a rekreanti, ale Krkonoše a Podkrkonoší si dodnes i přes celoroční cestovní ruch zachovaly leccos ze svého koloritu i kuchyně. Poznejte bohatý receptář tradičních, typických i oblíbených pokrmů, nejvíce z brambor, luštěnin, hub, lesních plodů, švestek a zvěřiny, a začtěte se do krkonošského gastronomického slovníčku. Historický úvod vás nenechá na pochybách, že je co nového z naší kultury poznávat.

Názor Kafe.cz

Pokrmy jako Koprelka, Tlučeníky, Bandorka, Dráčky s bramborami nebo Králičí zadek. To vše a mnohem víc vám přinese takhle krajová kuchařka.

Nakladatelství: Ikar

Frida (2. vydání)

Autorka: Bárbara Mujica

Frida Kahlo, mexická malířka a významná kulturní osobnost, po otci německého původu, v dětství zmrzačená obrnou a ve věku osmnácti let téměř smrtelně zraněná, žila život plný extrémů. Vzala si za muže další klíčovou osobnost mexického kulturního života, malíře Diega Riveru, s nímž prožila vášnivý vztah naplněný láskou, ale také žárlivostí a nevěrou.
V tomto románu, jenž je živě vykresleným portrétem podmanivé a jedinečné ženy, se citlivou a emocionální vypravěčkou stává Fridina sestra Cristina, svědkyně a občas i přímá účastnice jejich bouřlivého manželství.
Sledujeme tak nejen intenzivní soupeření obou sester o přízeň Diega Rivery, ale i fascinující obrazový kaleidoskop Mexika první poloviny 20. století. V příběhu má své místo také řada jiných slavných osobností, například ruský revolucionář Lev Trockij či oslnivě krásné filmové hvězdy María Félix, Dolores del Río a Paulette Goddard.
Bárbara Mujica splétá životy a lásky těchto pozoruhodných a výjimečných lidí do skutečného dramatu, které dovádí k velkolepému konci.

Názor Kafe.cz

Strhující drama slavné mexické malířky v novém vydání populárního autobiografického románu.

Nakladatelství: Metafora

Nový svět

Autor: Shaun Tan

Výjimečné komiksové album beze slov. Co dokáže tolik lidí přimět k tomu, aby vše opustili a sami bez rodiny a přátel se vydali na cestu do tajemné země, v níž je vše bezejmenné a budoucnost nejistá? Grafický román zachycuje příběh každého přistěhovalce, uprchlíka či vysídlence a zároveň je poctou všem, kdo takovou cestu podnikli. Jedna z těch vzácných knih, které oslovují čtenáře od 10 do 100 let.

Názor Kafe.cz

Opravdová perla pro milovníky komiksů.

Nakladatel: Labyrint

CD/DVD

Petra Janů: Má pouť

ZLATÁ KOLEKCE 3CD - Bilanční kompilace dámy mnoha hitů a stylových talentů!

Kulaté životní výročí a zásadní kompilace, sledující celou zpěvaččinu uměleckou dráhu! V prestižní 3CD edici Zlatá kolekce se objevuje nejkompletnější zvukový obraz výborné interpretky Petry Janů!

Vydává: Supraphon


Semafor 70. a 80. léta 12CD

Jiří Suchý & Comp. Semafor - léta 70. a 80. 298 písní a výstupů Zpívají, ale také někdy hovoří, Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Jiří Šlitr, Věra Křesadlová, Jiří Datel Novotný, Michal Prokop, Jiří Helekal, Hana Zagorová, Karel Gott, Naďa Urbánková, Josef Dvořák, Zuzana Burianová, Eva Olmerová, Eva Pilarová, Ljuba Hermanová, Ilona Záluska, Martha a Tena Elefteriadu, Václav Neckář, Hana Hegerová, Lucie Krecarová, Jitka Zelenková, Laďka Kozderková, Michael Kocáb, Vladimír Mišík, Marta Kubišová, Jana Robbová, Svatopluk Beneš, Waldemar Matuška, Viktor Sodoma, Jana Kratochvílová, Petra Černocká, Jiří Korn, Karel Černoch, Vladimír Klusák, Jan Werich a desítky dalších Hraje Orchestr Ferdinanda Havlíka, Orchestr Karla Vlacha, Taneční orchestr Československého rozhlasu, Skupina Jiřího Brabce... Vybral a sestavil Lukáš Berný Po úspěchu alba Semafor - léta šedesátá zákonitě přichází komplet, který sumarizuje dílo tvůrců divadla Semafor v letech normalizace.

Vydává: Supraphon

Karel Kryl: Kdo jsem ...? Poslední zpověď

Karel Kryl z roku 1993, a přece absolutně současný! Možná některé z nás tenkrát mrzela jeho posmutnělá a občas jízlivá písňová skepse ze stavu mladé revoluce a čerstvě rozdělené republiky, ale z dnešního pohledu to byla pravdivá slova zkušeného muže. Filmový režisér Dušan Rapoš byl tehdy posledním, kdo stihl natočit tento zásadní dokument, shrnující písně, verše, vzpomínky a úvahy malého velkého muže, bohužel už dost těsně před odchodem za "Šéfem". Živé natáčení za slunce i v dešti. Nejslavnější, jen občas zpívané i dosud nezveřejněné písně.

Vydává: Supraphon

Tata Bojs: Ležatá Letná

V létě skupina natočila historicky první český 3D videoklip a souběžně s tím na podzim dokončila také nové DVD. To pod názvem Ležatá Letná nabídne záznam výše zmíněného koncertu za účastí Clarinet Factory, Vladimíra 518 a taneční formace DekkaDancers jako hostů. Ležatá Letná zároveň s DVD vychází i s bonusovým CD, na kterém se nachází téměř celý koncert jako audio záznam. Samotné DVD obsahuje 18 písní, z toho kompletní sestavu Ležaté osmičky a další největší hity Tata Bojs. Do bonusů se navíc dostaly jako přídavky koncertu další 3 hitovky, všechny 3 oficiální videoklipy k albu (Opakování, Usínací a Homo Demo) a trailer tohoto DVD. I díky skvělé práci režiséra tohoto DVD Ondřeje Urbance Ležatá Letná udržuje vysokou laťku nasazenou projektem Nanotour, oceněného cenou Anděl z roku 2005 v kategorii DVD roku .

Vydává: Supraphon

Marta Kubišová: Zlatá šedesátá

Marta Kubišová právě slaví důležité životní jubileum, v lidském i profesním rozměru bolševiky okradené o spoustu zásadních let. Pro výjimečnou osobnost a talent se logicky znovu prosadila i po roce 1989, ale její asi už navždy nejintenzivnější prolnutí s muzikou a posluchači bylo opravdu v oněch "šedesátých". Kubišová v této kompilací dokumentovaném období stihla vlastně vydat pouze jedno ucelené album, ale její singlové nahrávky, spolupráce s televizí či dosud nevydané důkazy kouzla onoho přitažlivě nachraptělého hlasu jsou mnohem početnější. Právě v té době se potkala s nejlepšími skladateli, textaři, kapelníky a orchestry, "s mimořádnou ochotou" jí věnujícími píseň za písní a hit za hitem. Komplet je rozdělen na časově či jinak ucelené části: CD1 Denně čekám (Singly 1963-1967), CD2 Cesta (Singly 1967-1969), CD3 Modlitba pro Martu (Singly 1968-1970), CD4 Hity Karla Svobody a Bohuslava Ondráčka, CD5 Filmové a vánoční písně + rarity a CD6 album Songy a balady + bonusy. Sestava skladeb a textový doplněk krabičky vznikly za pomoci přátel, obdivovatelů a sběratelů nahrávek Marty Kubišové, zejména Jiřího Svobody a Tomáše Padevěta. Také proto jsou tu ke slyšení - kromě zásadního oficiálního repertoáru - vůbec poprvé vydané studiové a koncertní nahrávky z let 1965 až 1968. Součástí boxu je booklet o 24 stranách, nabízející zajímavě sepsanou chronologickou historii zpěvaččina repertoáru i života a dobové i aktuální ohlasy. Zlatá šedesátá: Více než 120 skvělých písní pro Martu!

Vydává: Supraphon