I když se soutěžní klání koná až na podzim, naši významní kuchaři už pilně trénují, aby pak před porotou zvládli celé menu připravit co nejrychleji, nejchutněji a také nejkrásněji. Všechno se přísně hodnotí. Nic se nesmí předpřipravit a žádná surovina se nesmí zapomenout.

Mohla jsem nakouknout kuchařům pod pokličku a hlavně jejich kulinářské kreace ochutnat. Přiučila jsem se, jak vznikají ravioly plněné lososem. Možná právě proto, že jsem na nich měla svůj podíl práce, mi připadaly nejchutnější.

Selečí šampion

Náplň z kousků nasekaného lososa smíchaného s koprem a tvarohem a ochuceného solí a pepřem v taštičkách z klasického nudlového těsta byla skutečně vynikající a klidně bych jí dala v létě přednost před koprovou omáčkou.

Zajímavé bylo i uzení klobásek z lososa přímo v polních podmínkách. Favoritem se však stal selečí hřbet s křenovou pěnovou omáčkou – maso se jen rozplývalo na jazyku a nadýchaná omáčka ze smetany ho vhodně doplňovala.

Také špenátové palačinky s kapustovým ragú mě inspirovaly k domácí výrobě: stačí jen přidat špenátové pyré do těsta na palačinky a doplnit ho vhodnou slanou náplní a můžu se před návštěvou pyšnit, že jsem to okoukala od olympioniků.

Bohužel dezertní část - fondán s mátou, rebarbora marinovaná v malinové omáčce či arašídová drobenka se skořicovým šerbetem - mi připadala příliš sladká. Jenže odborná porota bude mít možná úplně jiná kritéria hodnocení.