Karibská země přezdívaná skanzen komunismu nenabízí jen turistickou klasiku Varadera a koloniální kouzlo romanticky sešlé Havany (místní lidé to určitě vidí jinak). Je tady také zajímavá příroda hornatého vnitrozemí, kde najdete vesničany žijící stranou civilizace uprostřed šťavnatého pralesa s papoušky a podivuhodnými květy.

Co takhle vyrazit sem na túru třeba na koni nebo v džípu? Neporušené životní prostředí je i na Isla de la Juventud (ostrov Mládeže), v Národním parku Alexandra Humboldta a na řadě dalších míst, která stojí za výlet.

Stejně tak doporučujeme poznat kouzlo kubánské hudby, k němuž nerozlučně patří lahodné koktejly s rumem. Tady je rodiště afrokubánského prastylu, z něhož se postupně vyvinuly rumba, mambo, salsa, ča-ča-ča a řada dalších hudebních lahůdek, i místo zrodu legendárních nápojů typu mojito, daiquiri a piňa colada.

Rada pro pány: zkuste oprášit znalosti z tanečních a pozvat dámu svého srdce na pravý latino večer. Mámivé rytmy a pár sklenek něčeho dobrého vám určitě připraví společný zážitek, na jaký se nezapomíná!

Proč tu žil Hemingway?

Kuba má zvláštní přitažlivost pro skvělé spisovatele. Samozřejmě tu žila řada místních velikánů, z nichž ovšem u nás známe nejspíš jen Nicoláse Guilléna či Reinalda Arenase.

Svůj dům, ze kterého je dnes muzeum, tu však měl také slavný Ernest Hemingway, jenž miloval kubánské doutníky, hudbu, rum a mořský rybolov. V poklidných radostech života tady nacházel inspiraci i odpočinek Graham Greene, dnes zase na ostrově často pobývá Gabriel García Márquez.

Magnet dobrodruhů

  • Název: Republika Kuba (slovo Kuba pochází z jazyka domorodých indiánů Taino, v němž cubao znamená hojnost úrodné země)
  • Rozloha: 110 861 km2
  • Počet obyvatel: 11,45 milionu
  • Hlavní město: Havana
  • Úřední jazyk: španělština
  • Národnostní složení: 65 % bělochů (hlavně potomků Španělů), 24 % míšenců, 10 % černochů, 1 % Asijců
  • Měna: kubánské peso (CUP) a kubánské směnitelné peso (CUC - něco jako u nás bývaly tuzexové bony)