S Honzíkem jsme cestovali vlakem a usnul mi minutu před vystupováním. Ale když jsem ho vynesl ven a přemýšlel, na kterou lavičku si s ním sednu a nechám ho dospat, probudil se, zamžoural rozespalýma očima na ceduli Kroměříž, suše oznámil, tak jsme tady a od té doby byl čilý po celý den, i po návratu do Brna. Možná má kroměřížský luft nějaké zvláštní povzbuzující účinky?

Od vlakového nádraží je to do centra skutečně kousek – přejdete silnici, most přes řeku Moravu a už jdete alejí, kolem prvních soch, a za chviličku jste u bočního vchodu do zámeckého parku. Můžete si vybrat – parkem, který je rozsáhlý a najdete zde i hezký Chotkovský rybník, dojdete přímo pod zámek. Nebo můžete park nechat na později a projít hlavní třídou na historické Velké náměstí.

První zmínka o Kroměříži je z roku 1107 a dříve zde bývala trhová ves u brodu evropských obchodních cest. A i když město utrpělo husitskými válkami, vpádem Švédů, požárem, historický střed města zůstal v podstatě uchován. Velké náměstí založil olomoucký biskup ve 13. století právě jako velké tržiště – rozloha je prý 1 hektar.

Z doby barokní je na náměstí kašna a morový sloup. Domy pak mají renesanční podloubí. A je odtud hezký výhled na zámeckou věž. Od března do listopadu tedy trochu dojem kazí moderní pódium z trubek, určené pro mnohé kulturní akce, ale to je snad jediná výtka.

K zámku je to pár kroků, jsou před ním historické hradby, před vstupem vzorně upravené nádvoříčko se dvěma děly, v hale je plastický model zámku a zahrad, zdarma se dá vyjít po schodech nahoru na ochoz.

Renesanční zámek je přestavěn z původního hradu a i se svými zahradami přitahuje filmaře, zvláště francouzští jej mají v oblibě. Točil se zde Amadeus, Chateaubriandův život, česká pohádka Peklo s princeznou, a pokud sem zavítáte letos (rok 2010) v říjnu, možná se přichomýtnete k natáčení filmu Kapitánská dcerka.

Když vyjdete ze zámku hlavní branou, je proti vám ulička (Pilařova), která vás provede kolem kostela sv. Mořice a místní vikárky na Stojanově náměstí na Masarykovo náměstí, jehož dominantou, a tím myslím skutečně dominantu (jen se podívejte, jak je Honzík u základního románského zdiva maličký, a to mu bylo pět let), je barokní kostel sv. Jana Křtitele s původním románským zdivem a některými gotickými prvky.

Cestou zpět na Velké náměstí můžete projít Kovářskou uličkou, nebo jít až na Riegrovo náměstí, kde je čistě barokní kostel Nanebevzetí Blahoslavené Panny Marie. Před kostelem je další kašna a morový sloup.

Tip Kafe.cz

Když budete mít chvilku času navíc, zajděte si do areálu bývalého františkánského kláštera, nyní hotelu Octárna. Najdete ho za Riegrovým náměstím směrem k řece. Jsou zde zpřístupněny čtyři mozaikové lunety místního rodáka, malíře Maxe Švabinského, které byly původně určeny pro výzdobu Národního divadla.