Kréta je se svými 8 261 km² největším řeckým ostrovem. Ze severu ji omývá Krétské moře a z jihu pak o pár stupňů chladnější moře Libyjské.

Ostrov je z 60 % hornatý a vězte, že tohle jsou tedy pořádné hory! Nejvyšším zdejším vrcholkem je Psiloritis, který měří neuvěřitelných 2 456 m. Když si tedy budete půjčovat auto, myslete nejen na zvýšenou opatrnost při řízení, ale také na to, že ujet několik málo kilometrů může po klikatých horských cestičkách trvat poměrně dlouho (a vašemu žaludku se to nemusí líbit).

Severní pobřeží ostrova je pozvolné, na jihu má však daleko divočejší ráz s četnými útesy. Na Krétě bývá poměrně sucho, za rok tu spadne jenom 500 milimetrů srážek. Teploty i v zimním období zřídkakdy na pobřeží klesají pod 10 stupňů, zatímco na horách může ležet sníh ještě v květnu.

Jmění v olivách

Udajně větší příjmy než z turismu získávají zdejší obyvatelé zemědělstvím. Všude kolem se rozprostírají letité olivové háje, které najdete i vysoko v horách.

  • Představte si, že olivovník začíná plodit teprve za 40 až 60 let a mít takový olivový háj je hotové jmění.

Na ostrově se pěstuje také vinná réva a ve velikých sklenících pak rajčata a výtečné okurky.

Řecký venkovský klid

Dovolenou trávíme v jižní části ostrova zvané Lassíthi, která je mimo Héráklion, Réthymno a Chantiá jednou ze čtyř zdejších provincií. V "naší" vesničce Ferma byste zbytečně hledali diskotéky, bary či luxusní výkladní skříně. Místo toho se tu ve stínu olivovníků pasou ovce a kozy, před maličkou tavernou pospává při siestě několik místních chlapíků a na pláži býváme mnohdy dočista sami. Vládne tu jižanský klid narušený snad jen zpěvem cikád.

5 míst, které na východním cípu Kréty stojí za návštěvu

Ierápetra - město s puncem Afriky

Ierápetra je vůbec nejjižnějším městem Evropy. Zdejší atmosféra má lehce africkou náladu (břehy Afriky jsou odtud vzdálené necelých 300 km) a jedná se o nejteplejší místo na ostrově. Z historických památek stojí za návštěvu benátská přístavní pevnost ze 13. století, ve staré čtvrti pak Mešita Tzami a Otomanská fontána. Ierapetra má také vlastní malé Archeologické muzeum.

TIP: Pokud budete na Krétě cestovat autobusem, nenechejte se rozhodit tím, že prostě nepřijede ve stanovený čas. Když na zastávce vydržíte, dřív nebo později se dočkáte. No stress.

Můj dojem
Je to město, které si na nic nehraje. Víc než pozlátko turismu tu na vás dýchne každodenní život místních obyvatel. Stojí za to zabloudit do úzkých uliček starého města a nesmírně příjemná je i procházka po dlouhé pobřežní promenádě, se spoustou taveren a obchůdků.

Káto Zákros - starobylé zříceniny a skvělé jídlo

Káto Zákros je letoviskem proslulým svojí kuchyní. O přízeň tu soupeří několik předních taveren, které zákazníky lákají na čerstvé grilované ryby, výtečné maso či nadívané lilky.

Hlavně je ale zdejší místo významné díky zřícenině minojského paláce, kam se dostanete po cestě vedoucí přímo nad útesy. Velké centrální náměstí tu spojuje hlavní budovy: královský megaron, skladiště a očistné lázně. Prostoru pak vévodí cisterna, ke spokojenosti místních želv stále ještě napájená vodou.

TIP: Pokud chcete obdivovat zdejší ruiny, vybavte se láhví vody a kloboukem proti slunci.

Můj dojem
Stydím se za to, ale víc než dávná historie mě lákala vůně z okolních restaurací.

Palmová pláž Vai - zelená oáza

V severovýchodním cípu ostrova se nachází asi nejznámější zdejší pláž. Na ploše 24 hektarů tu roste okolo 5 tisíc datlových palem, jež spolu s písečnou půdou vytvářejí dojem opravdové oázy. Přímo z pláže pak můžete vystoupat na vyhlídku ve výšce 25 metrů, která nabízí pohled na celou zátoku.

TIP: Chcete-li okusit čerstvě utržený banán, kupte si trs v některém z místních stánků. V okolí se totiž rozprostírají banánovníkové plantáže.

Můj dojem:
Je třeba obrnit se notnou dávkou trpělivosti a vybavit se penězi. Cestovky sem totiž navážejí autobusy plné turistů (v sezoně je tu doslova hlava na hlavě) a za láhev vody zaplatíte balík. Jinak je Vai místo, které určitě za vidění stojí.

Agios Nikolaos - barevný přístav

Agios Nikolaos je hlavním městem provincie Lassithi. Založeno bylo roku 1869 na troskách bývalé benátské pevnosti Mirabéllo. Srdce města bije okolo jezera Voulisméni, které spojuje kanál s přístavem. Díky bílým uličkám je město příjemné a není tedy divu, že turistický ruch tu dosahuje maxima.

TIP: Pro návštěvu města si vyhraďte více času a auto zaparkujte raději mimo centrum.

Můj dojem:
Překrásné středomořské město s dokonalou atmosférou prázdnin, množstvím barev, vůní, obchodů, restaurací a kaváren. Agios Nikolaos si mě získalo do té míry, že jsem se neubránila snění a přemýšlela, jaké by asi bylo žít tu v domě s terasou a výhledem na přístav. Určitě krásné!

Ostrov Spinalonga - vyhnanství pro nakažené

Nachází se poblíž města Agios Nikolaos. V roce 1579 tu byla vystavena benátská obranná pevnost, jedna z nejmohutnějších na ostrově, která platila za nedobytnou. Zvláštní kapitola dějin Spinalongy se začala psát v roce 1903, kdy byl ostrov určen jako poslední útočiště nemocných leprou. Tehdy se lidé ještě domnívali, že je lepra nakažlivá a nemocné tedy ve své blízkosti strpět nechtěli. Jediným spojením s okolním světem byl pro nakažené lékař, který jim jednou týdně přijížděl převazovat rány.

Tip: Vezměte si s sebou pití, protože na ostrově není možnost něco si koupit.

Můj dojem:
Procházíte-li se rozbořenými uličkami místa s působivou atmosférou, s překvapením si uvědomíte, že zdejší nemocní se smrti jen tak lehce nevzdávali. Najdete tu pozůstatky domů, knihovny či kina. Na ostrově se dokonce nemocným narodilo něco okolo 20 dětí.

Procestovat Krétu není jen tak. Ostrov je velký, takže na důkladné poznávání budete potřebovat hodně času. Přesuny vám navíc poněkud zkomplikují hory, které jsou sice nádherné, ale v cestě vás dost zbrzdí. Hoďte tedy za hlavu přílišné ambice, co všechno musíte stihnout, a nasávejte raději zdejší atmosféru. Vždyť se sem přeci stejně jednou rádi vrátíte, jako já...

Informace k půjčení auta
  • Pokud si chcete půjčit auto, ideálně požádejte o pomoc delegáta své CK. Půjčení sjedná a v předem domluvený čas vám auto přivezou přímo k hotelu. Výhodou pak je, že cestovky jsou pojištěné pro případ nehody.
  • Půjčovné na den za malé (čtyřmístné) autíčko vás bude stát mezi 30-40 eury.
  • Za plnou nádrž benzínu zaplatíte asi 60 eur.
  • Pro řízení auta v Řecku potřebujete pouze platný ŘP.

Cestování na vlastní pěst je rychlejší, příjemnější a levnější než fakultativní výlety od CK.