Stále většímu počtu lidí ale obyčejná debetní karta nestačí a potřebují kreditku. Kreditní karta je na první pohled stejná jako klasická debetní.

Navíc je k ní přidělen úvěrový limit, jenž umožňuje platit či vybírat hotovost i v případě, že na účtu nemáte dostatečné prostředky.

Při použití kreditní karty tedy využíváte úvěr, zatímco na debetní kartu lze čerpat prostředky pouze do výše zůstatku na účtu či kontokorentu. Čerpaný úvěr je revolvingový (opakující se), s každou uskutečněnou splátkou úvěru se úvěrový limit automaticky obnovuje.

Výhoda je možnost odložit splácení (v případě platby debetní kartou jsou peníze odečteny z účtu okamžitě), ale úroky z tohoto úvěru jsou hodně vysoké.

Zásadní rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je tudíž ve způsobu čerpání peněz. Kreditní karta je vázána na samostatný úvěrový účet. Výše limitu bývá odvozena od měsíčního příjmu: zpravidla to bývá trojnásobek pravidelného příjmu.

Přesné podmínky závisejí samozřejmě na bance a na vaší platební historii. Kreditní karta je určena zejména pro bezhotovostní platby přímo u obchodníka a nakupování prostřednictvím internetu.

Pokud si např. objednáváte ubytování v zahraničí nebo si chcete na dovolené v cizině půjčit auto, musíte uvést jako jistinu typ a číslo své kreditní karty. Debetní karta je v tomto případě k ničemu.

Jak kartu vybírat

Vyberte si kartu, která se vám zdá nejvýhodnější. Je chyba, budete-li volit pouze podle výše úrokové sazby. Raději naopak porovnejte další služby, které kreditka nabízí a umožňuje.

Neberte ohled na to, zda půjdete žádat o kreditní kartu do banky své, či cizí. Ve své bance pravděpodobně lépe uspějete s žádostí, protože vás zná, tj. zná historii pohybů na vašem účtu, a proto možná nebudete muset vyplňovat tolik formulářů.

V jiné bance však za trochu námahy můžete dostat výhodnější a často i levnější služby.

Kreditní karta se v každé bance liší, většinou rozsahem a cenou služeb, jež jsou s ní spojeny. U vybraných produktů si vyhledejte konkrétní a aktuální informace na webových stránkách banky. Prostudujte si obchodní podmínky a sazebník.

Pozor na slovíčkaření typu první rok zdarma apod. Znamená to, že ve druhém roce už budete platit - a většinou musíte pracně hledat kolik.

Zajímejte se tedy hlavně o cenu za pořízení karty, na jaké období se tento poplatek vztahuje a kolik stojí prodloužení platnosti. Ptejte se na úročení splátek a pevné roční poplatky. Zajímejte se o poplatky spojené s platební transakcí.

Teprve pak sledujte výhody. Uvědomte si, že všechny stejně platíte - skrytou formou, v některém ze zdánlivě nevinných poplatků.

Kreditní karty mají velké minus: hotovostní výběry z bankomatu nemusejí vůbec umožňovat. A pokud ano, jde o draze zpoplatněné výběry, většinou s nižším limitem (asi 50 %), než který je pro kartu stanoven pro bezhotovostní styk.

Splácet se dá po měsíčních splátkách ve výši asi 5 až 10 % vypůjčené částky nebo i jednorázově s tím, že minimální splátka bývá omezena. Například 1,5 %, ale minimálně 400 Kč.

Konkrétně: při splácení půjčky 10 000 Kč, 12 měsíčních splátkách a úroku 1,6 % zaplatíte celkem 11 680 Kč. Na jeden rok jde o celkem solidní přeplatek.

Výhody a nevýhody kreditek

Plus:

  • Neustálý přístup k finanční rezervě - na plánované i neplánované výdaje.
  • Bezúročné období - pokud celou půjčenou částku splatíte ve stanoveném časovém intervalu (většinou 45 dní), neplatíte žádné úroky.
  • Doplňkové služby - ke kartě bývají zdarma různé druhy pojištění (cestovní, úrazové, proti ztrátě karty apod.) a bonusové (slevové programy).

Mínus:

  • Vysoké úroky z úvěru - pokud částku nesplatíte v bezúročném období, mají kreditní karty jedny z nejvyšších úroků ze všech úvěrových produktů.
  • Nevýhodné výběry - bezúročné období se většinou nevztahuje na výběry hotovosti.
  • Dostupnost - banky mají často vysoké bonitní požadavky na vydání kreditní karty (především embosované).