Nápady na úžasné dorty, které zvládnete i bez předchozích zkušeností

Zdroj: Shutterstock
Více v galerii
Prohlédněte si všechny fotografie (14)

Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě naštěstí stále dost a dost. A je to dobře, protože receptů na ty nejúžasnější dorty je také spousta.

Sladké se v našich končinách těší stále neutuchající oblibě. I ti, kteří se snaží cukr z jídelníčku spíš vyloučit, často neodolají dobrému moučníku, zvlášť když je nějaká slavnostní příležitost. Přemíra sladkého opravdu škodí, ale jednou za čas si ho dopřát můžeme. Existuje spousta oblíbených receptů, ale i cukrářská produkce podléhá módě. S čím se blýsknout na rodinné oslavě i bez výučního listu v cukrářském oboru?

Piškotové těsto a krém

Stálicí jsou beze sporu piškotové dorty s máslovými nebo pudinkovými krémy, které asi nikdy úplně nevyjdou z obliby.  Ale i těmto klasickým dortům můžeme dát nový kabát způsobem zdobení. Místo tradičního stříkání krému pomocí cukrářského sáčku a zdobicích trubiček, kterému se odborně říká trezírování, se v posledních letech prosadilo potahování. Díky potahovacím hmotám pak může mít dort jakoukoliv barvu, motiv, dají se z nich vyrobit různé figurky, čísla, kreativitě se meze nekladou. Díky mnoha návodům i videím to lze zvládnout i doma s pěkným výsledkem.

Cheesecake

Oblíbeným se v posledních letech stal cheesecake, který pochází údajně již ze starověkého Řecka, ale my ho máme spojený především s USA, kde patří k nejpopulárnějším dezertům a má nespočet variant. Není to dort z klasického těsta, základ korpusu tvoří rozdrcené sušenky. Na korpus se klade vrstva tvořená tvarohovým sýrem, nejklasičtější je sýr Philadelphia, ale samozřejmě mohou být použity i různé místní, české varianty. Možná už to pak nebude pravý cheesecake, ale vynikající zákusek s trochu jinou, novou chutí to bude bezesporu. Cheesecake se dá kombinovat s ovocem, čokoládou, karamelem, podle chuti i fantazie. Lze najít spoustu receptů, podle kterých tenhle dezert zvládne i začátečník.

Pavlova

Tipem, který vypadá velmi profesionálně, ale vlastně je úplně jednoduchý a jsou na něj potřeba jen tři základní, naprosto dostupné suroviny, je dort Pavlova.  O jeho vznik se přou Austrálie a Nový Zéland, kde byla ve 20. letech minulého století na turné slavná ruská primabalerína Anna Pavlovová. Místní šéfkuchař na její počest vytvořil pečený sněhový dort připomínající její nadýchanou baletní sukni. V Austrálii a na Novém Zélandu je dodnes významnou součástí národních kuchyní. Odtud se jeho sláva rozšířila do celého světa. Tady není tak běžný, ale pro svou jednoduchou přípravu a efektní vzhled (ozdobit ho můžete dle chuti, nejčastěji ovocem nebo různými polevami) má potenciál stát se favoritem i u nás.

Oplatkový dort pro začátečníky

A kdo je opravdu naprostý začátečník, může zkusit dort oplatkový. Jednodušší už to být nemůže, k jeho výrobě není potřeba ani trouba. Stačí koupit dortové oplatky (prodávají je i některé velké řetězce) a proložit je náplní. Jako náplň poslouží pudink z jednoho litru mléka (asi nejlepší je čokoládový), do kterého se vmíchají tři čtvrtiny kostky másla. Krém se nechá vychladnout a po vychladnutí se jím potírají jednotlivé oplatky a vrství na sebe. Poslední oplatka se nechá bez krému a dort se dá (nejlépe přes noc) do lednice. Důležité je ho zatížit (například tácem a na něj položenou knížkou). Druhý den stačí odstranit zátěž a na poslední oplatku dát čokoládovou polevu, kterou je dobré rozetřít i do stran dortu. Na polevu je možné podle chuti i vkusu dát různé ovoce, cukrářské ozdoby apod.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky