Zápletka o rodině zločinců žijících v rodinném domku v Melbourne může budit dojem, že půjde o další z provokativních australských krimi typu Romper Stomper a Drsňáka Choppera. Snímek se v několika scénách pokouší o kontrastní spojení civilního prostředí s žánrově pojatým násilím a tyto pasáže jako úvodní sekvence pokusů o oživení matky hlavního hrdiny předávkované drogami v pokoji s puštěnou televizí nebo moment tichého vpádu ozbrojené policejní jednotky do poklidného prostředí domu patří k nejsilnějším místům díla. Většina ostatních pasáží ale jen kopíruje žánrové konvence v naprosto bezvýrazném podání. Styl filmu pracuje s pomalým tempem živeným zpomalovanými záběry, dlouhými pomlkami mezi replikami postav i táhlým hudebním doprovodem. Tyto postupy mají zhutnit napětí a dodat dílu atmosféru tragického očekávání, ovšem ve výsledku díky nim celé dílo působí jen ještě více zmrtvěle. Postavy, prostředí i jednotlivé situace nemají žádnou osobitost a jen naplňují zažitá žánrová

schémata. Obzvlášť neurčitě působí většina mužských členů zločinecké rodiny, které lze fyzicky mezi sebou snadno zaměnit a kteří se od sebe nijak výrazně neliší ani svými povahami. Do tohoto světa bez vlastností dokonale zapadá i mátožná figura hlavního hrdiny, jenž většinu času působí jen jako loutka bez vlastní vůle manipulovaná ostatními figurami.

Uvedené zpomalovací techniky i rutinní následování žánrových schémat jsou typické pro béčkové produkce, kde jde o to s co nejnižšími náklady vytvářet typizované produkty, kde účinnost jejich marketingu je důležitější než kvalita děl samotných. Těmto praktikám odpovídá i fakt, že většina akčních či dynamických scén snímku se objevuje už v jeho traileru i to, že do jedné z rolí byla obsazena hasnoucí herecká hvězda Guy Pearce. Na DVD by Království zvěrstev patřilo mezi průměrné distribuční tituly, velké plátno však může snímku leda ublížit.

originální název: Animal Kingdom
info: Austrálie, 2010, Thriller, 113 min
režie: David Michôd
hrají: James Frecheville, Guy Pearce, Ben Mendelsohn, Joel Edgerton, Luke Ford, Jacki Weaver
hodnocení: 2/5
autor: Antonín Tesař