Milovníci vody si tu ale svého živlu mohou užívat, i když napadne sníh. K mnoha známým korutanským termálním lázním přibyly letos v létě po dlouhé rekonstrukci další - ve Warmbad-Villach. V jejich teplé a léčivé vodě si hojili své neduhy už Keltové a po nich Římané. V 18. století chtěl Napoleon Bonaparte vybudovat u zdejších Fontes Salinarum (Slaných pramenů) lázeňské centrum světového formátu.

Ruský mráz a sníh tyto plány sice pohřbily, pokračovatelům jeho myšlenek však zima spíš hraje do noty. Kdo by se nechtěl v nečasu nebo po lyžařských radovánkách ohřát v krásně teplé vodě? Užívám si ji hned ráno. Pro hosty Termálního hotelu Karawankenhof, který je chodbami propojený jak se supermoderními lázněmi, tak s původním léčebným zařízením, je otevřený už od 7 hodin i jejich bazén.

Z jeho dna vyloženého drobnými oblázky proudí léčivá voda. Je indikována hlavně pro nemoci pohybového aparátu, stavy po ortopedických operacích, ale kolem sebe vidím spíš „veselé seniory“, kteří si sem pravidelně jezdí udržovat kondici.

V budově nových termálních lázní na ploše 11 000 m2, ve čtyřech jejich podlažích rozdělených na zóny FIT, FUN a SPA, je docela jiné obecenstvo. Rodiny s dětmi si tu užívají adrenalinu na Šílené řece, sviští tobogány (lze si i změřit rychlost) a kloužou na skluzavkách.

Nadšenci pro FIT mohou budovat své svalstvo a celkovou kondici jak v supermoderně vybaveném fitku (zvlášť mě zaujal přístroj, který změří důsledky jednostranné zátěže a s jeho pomocí pak trenér naordinuje nápravné cvičení -jiné pro golfisty, jiné pro počítačové maniaky).

Plavat lze ve sportovních bazénech uvnitř i v celoročně otevřeném termálním venkovním bazénu. Ačkoli tam si všichni spíš užívají různých bublinek, vírů a podobných atrakcí.

Najít si ve zrovna pracující vířivce místo proto vyžaduje leckdy trpělivost, takže odtud prchám do SPA sektoru. Pohrdám bylinkovými saunami, moderním hammamem i speciální dámskou saunou a mířím až na střechu futuristické budovy warmbadských lázní. Kromě pravé finské sauny tu totiž mají i správně ledový chladicí bazének, termální vířivku a lehátka na terase s nádherným výhledem na Alpy. Absolutní relax!