Kalendář Vyžlovka a její krás(k)y 2009 znamenal ve své době senzaci. „Nápad jsme vlastně převzaly z anglického filmu Holky z kalendáře. Je o partě starších dam, které se nechají vyfotit svlečené, aby získaly peníze na nábytek do domova seniorů. Ve filmu měl ten nápad velký úspěch – u nás v praxi také.“

Na stránkách vyžlovského kalendáře vystupuje 15 slečen a paní ve věku od 18 do 50 let, které citlivě, přirozeně a něžně nafotil kamarád fotograf Oleg Homola.

„Inflace nahoty všude kolem nás vede k její devalvaci, to je známá věc,“ dodává socioložka Markéta Schánělová (28). „Proč si myslíte, že módní návrháři střídají léta modelů a la E 55 s léty cudné romantiky?

Protože útočit jen na ‚basic instinct‘ by se za chvíli omrzelo jak mužům, tak ženám. Zvlášť v časech, kdy po nahotě jako předvolebním argumentu sáhly i politické strany – určitě si vzpomenete, koho reprezentovaly blondýny v plavkách…“ Podle Petry Borovanové se nahota nikdy neokouká.

„Musí ale být chytrá, decentní, vkusná, něžná a jen trošičku vyzývavá. Jako byl náš kalendář, který nikoho nemohl urazit. Lidé nás vyzývali, ať nafotíme i druhý díl. Přemýšlely jsme o tom, ale je těžké dostat nový dobrý nápad. Tak jsme to zatím daly k ledu…“

Co by tomu řekli Masajové?

Připravme se tedy na to, že náš veřejný i soukromý prostor bude nadále bombardován nahotou. Někoho to potěší z důvodů voyeurských, jiného proto, že nad nahým bližním máme pocit převahy (říkají psychologové). Muži získají cenné informace pro výběr partnerek, ženy srovnávací vzorky.

Co na tom, že podle reklamních expertů je nahota „zbraň na jeden výstřel – nikdy už se napodruhé nemůžete svléknout poprvé“. Nevadí, že chápání nahoty se zem od země velmi liší (srovnejte Delacroixovu Svobodu vedoucí lid na barikády se sovětským plakátem Mať-rodina zavjot!).

Síle holé kůže nakonec podléháme všichni, bez rozdílu. (Jen by možná bylo dobré také vypracovat studii, jak působí oblečení lidé na křováky, amazonské Indiány, Masaje a další přírodní lidi, kteří chodí nazí od věků…)

Co tu ještě nebylo?

  • Epidemie nahoty se západní civilizací šíří jako lesní požár. Stačí se podívat na internet a najdete nahé letušky, mormonky, političky (včetně těch z KDU-ČSL a KSČM), ba dokonce i nahé modelky ležící v propagovaných rakvích!
  • Těch pár mužských „svlečených“ kalendářů vždy bojuje za dobré věci – třeba ve Velké Británii za zvířátka. Svalnatí mládenci z Královské společnosti pro ochranu zvířat na nich nosí pouze čepice. A jsou zachyceni vždy při práci!
  • V Rakousku mají jednu velmi vynalézavou novinku: můžete si zde koupit lyže potištěné nahou fotkou vašeho lyžařského instruktora či instruktory. Prý je o věc velký zájem! Kalendář s obrázky tohoto druhu pak dostanete gratis.
  • Zatímco u nás se svlékají na billboardech političky hravé a nahrávavé, na Ukrajině je ženská nahota vážná věc. Dámy z hnutí Femen tam demonstrují vždy nahoře bez a s prsy popsanými hesly. „Kdybychom demonstrovaly oblečené, ani pes by po nás neštěkl,“ připouštějí otevřeně.