Úvahy o více i méně směšných lidských (nejen pocitových) exhalacích se nezdají unavené a dobírají se vcelku zajímavých myšlenek. Úvodní část vypovídá něco o tom, kam mohou vést náhodné kontakty, pokud se jim jedinec přestane bránit. Úsek, po němž převzal titul také celek, je v podstatě dokumentací navazování, zauzlování i řídnutí mezigeneračních a příbuzenských vláken.

Autor se však neuchyluje k sentimentálním nebo vyprahlým mravoučným debatám či proslovům. Zároveň kniha zahrnuje i cestopisné líčení zavádějící do jedinečným charismatem oplývajících východoevropských bažinišť. Vypravěč se totiž nakonec ocitá v nevyzpytatelné oblasti mokřadů dunajské delty – v prostředí, jež akutně hrozí zabřednutím.

Vyprávění vrcholí právě tam, aniž by mu to nějak škodilo. K mohutnému vstřebávaní vjemů dochází v těchto končinách ve společnosti dvou věčně vybuzených, euforicky a ulítle iniciativních druhů, jejichž strhující projev se příhodně odráží v tom, jak je hladce splavný text kolorován svéráznou hantýrkou.

VYDALO: Argo, 2010
POČET STRAN: 136
CENA: 249 Kč
TYP: vázaná

REDAKTORKA: Mariana Zilynská

Zde si můžete přečíst další knižní recenze na serveru Houser.cz