Je hnusný a žere lidi

(Vetřelec, 1979)

Vzezření trochu připomíná obří hmyz. Místo krve mu v těle koluje žíravina. Většina z nás by ho rozhodně nechtěla potkat cestou z práce. Seržantka Ripleyová a posádka lodi Nostromo ovšem neměly na vybranou. Ve filmu Vetřelec Ridleyho Scotta z roku 1979 si je nemluvící mimozemšťan s inteligencí lidožravé kudlanky podal jednoho po druhém.
Co dělat, když ho potkáte? Vzít nohy na ramena. Vzhledem k tomu, že s největší pravděpodobností na něj narazíte v nějakém klaustrofobním zařízení plném temných chodeb, však nemáte příliš mnoho šancí.

Je chlupatý a žere kočky

(ALF, 80. léta)

Tohle že je mimozemšťan? Není to spíš nějaký roztomilý, i když, pravda, trochu nadrozměrný plyšák s divným chobotem? Ne, opravdu: hlavní hrdina televizního sitcomu ALF je 250 let starý návštěvník z planety Melmac. Třebaže na obrazovce s ním byla legrace, tvůrci si dávali velký pozor, aby diváci nikdy nespatřili ALFovu loutku bez „života“ - směli ji vidět pouze v okamžicích, kdy s ní pohybovali čtyři loutkáři, dodávající jí zdání živé bytosti.
Co dělat, když ho potkáte? Nabídněte mu něco k jídlu. A svou kočku Micku raději někam zavřete.

Pořád chce volat domů

(E. T. Mimozemšťan)

Bezpochyby nejmilovanějšího návštěvníka z vesmíru pozval na planetu Zemi režisér Steven Spielberg. Obdařil ho vrásčitou vizáží s velkou hlavou a svítícím prstem. Milují ho nejen dospělí a děti, ale také telekomunikační společnosti: pořád jenom by „volal domů“! (A tarif volání na jeho rodnou planetu nejspíš nebude z nejlevnějších.)
Co dělat, když ho potkáte? Nechte se s ním vyfotografovat a poproste ho, jestli by vám nepohlídal děti.

Má hlavu jako kuželku

(Šišouni v New Yorku)

Tihle podivíni se špičatými holými hlavami, připomínajícími peruánské mumie, údajně přicestovali z planety Remulak, ve skutečnosti se však zrodili na televizní obrazovce v pořadu Saturday Night Live. Ve filmu Lebkouni se můžete smát nesčetným nedorozuměním, které mohou vyvolávat lidské zvyklosti a hovorové obraty.
Co dělat, když ho potkáte? Dělejte, že jim věříte, že pocházejí z Francie.

Vypadá jako Keanu Reeves

(Den, kdy se zastavila Země)

Tenhle mimozemšťan sice vypadá poměrně nenápadně, ale mějme se před ním na pozoru. Jeho poslání je totiž potenciálně zničující. Chlapík s tváří Keanu Reevese (ve starší verzi filmu z roku 1951 ho hrál Michael Rennie) má totiž za lubem jednoduchý plán globálního polepšení lidstva: buď se naučíme žít v míru, nebo jeho kamarádi mimozemšťané vyhubí celou naši civilizaci.
Co dělat, když ho potkáte? Zkuste mu vysvětlit, že nejsme tak zlí.

Vypadá jako kdokoli z nás

(Invaze zlodějů těl, 1956, Invaze s Nicol Kidman v hlavní roli)

Máte někdy pocit, že lidé ve vašem městečku se chovají jako naprogramovaní roboti bez emocí? Možná už to vůbec nejsou oni. Možná, že zlovolná rasa mimozemšťanů je už stihla vyvraždit a nahradit identickými dvojníky, speciálně vypěstovanými přímo u nich doma ve sklepě. Nejde jim o nic menšího, než podobným způsobem zreplikovat celé lidstvo.
Co dělat, když je potkáte? Utíkejte se podívat do sklepa, jestli už tam není přichystané vaše vlastní UFO dvojče.

Vůbec není vidět

(Znamení, 2002)

Možná nejstrašidelnější jsou mimozemšťané v těch chvílích, kdy ještě vůbec netušíme, jak vypadají, protože tvůrci filmu nám jejich přítomnost dávají najevo jen v náznacích. Mistrem v neukazování návštěvníků z vesmíru je režisér M. Night Shyamalan ve filmu Znamení. Hlavní hrdina v podání Mela Gibsona většinu filmu jen pozoruje lány kukuřice v okolí své farmy. Ale přitom vám běhá mráz po zádech.
Co dělat, když je potkáte? Když je konečně potkáte, je jasné, že se blíží závěrečné titulky.

Je šedivý s velkou hlavou

(Akta X)

Šedý mimozemšťan s velkou holou hlavou a velkýma černýma očima bez zornic je jedno z nejoblíbenějších sci-fi klišé, které se na televizní obrazovce poprvé objevilo už v 50. letech. Široce ho však zpopularizoval seriál Akta X. Agenti Mulder a Scullyová trávili spoustu času pronásledováním šedých návštěvníků z vesmíru se zálibou v unášení lidí na palubu svých létajících talířů.
Co dělat, když je potkáte? Natáčet si je na video nemá smysl, bude to vypadat jen jako další podvrh.

Má tři hlavy a příšerný vkus

(Stopařův průvodce po galaxii)

Jeho styl oblékání je přímo děsivý. Ještě děsivější je jeho ješitnost a sklon k předvádění. Mohl by být extraterrestriální rockovou hvězdou, ale místo toho působí ve funkci galaktického prezidenta. Zaphod Beeblebrox, jeden z nejvýraznějších hrdinů Stopařova průvodce po galaxii, je stejně sebestředný jako většina pozemských politiků. Ale na rozdíl od nich má víc hlav.
Co dělat, když ho potkáte? Zkuste mu zalichotit nebo si s ním dejte panáka.

Vypadá jako kdokoli nebo cokoli

(Muži v černém)

Mimozemšťani jsou všude kolem nás. Planeta Země je totiž oblíbenou destinací meziplanetárních imigrantů. Takový je výchozí nápad komedie Muži v černém, ve které může mimozemšťan vypadat jako kdokoli. Nebo cokoli. Třeba tak trochu jako obří šváb. A jediné, co mezi nimi udržuje jakýs takýs pořádek, je Will Smith a Tomy Lee Jones.
Co dělat, když je potkáte? Je to celkem jedno, protože až bude po všem, pánové v černém vám stejně vymažou paměť.