Letní komedie Babovřesky je úsměvným obrázkem ze života v současné vesnici, která s nadhledem a komediální nadsázkou, tak trochu v duchu Slunce, seno, sleduje kupící se nedorozumění a souhry náhod, které pořádně zamotají hlavu jejím obyvatelům. V příběhu nechybí láska, žárlivost, závist, intriky a zejména vtipné okamžiky, v nichž se někteří i najdou. Slovy režiséra: "Je to prostě film tak 'trošku' ze života."

Děj filmu

Po smrti stoleté Trudy zůstanou na konci vesnice lukrativní pozemky se starým domem. To se hodí starostovi a jeho příbuznému, kteří mají na pozemky zálusk a chtějí zde vybudovat autobazar. Jenže pozůstalí Hálovi se synem Adamem se rozhodnou, že se jim vila líbí a opraví ji, i když v ní prý straší. Zápletka se točí okolo faráře s trochu netradičním a dvojsmyslným jménem, který do vesnice přichází působit jako duchovní. To ještě netuší, co tu na něj čeká, co všechno bude muset řešit a právě díky tomu se odehrává spousta humorných situací…

Podtitulek ´z dopisu venkovské drbny´ napovídá, že na scénu vstupují místní zbožné ženy v čele s Horáčkovou - „univerzální“ drbnou, která pracuje na obecním úřadě a sedá v kostele v první lavici. O všem ví, od všeho má klíče, všude byla dvakrát… a osobuje si právo do všeho zasahovat a mluvit. A právě do této vísky koncem jara přijíždí nový farář. Zbožné ženy čekají váženého starého důstojného pána, ale z auta vyskočí mladý, sportovní, asi třicetiletý kluk a tím to vlastně všechno začíná…

V lehkém nadhledu a komediální nadsázce budeme sledovat vršící se řadu až neuvěřitelných souher náhod a nedorozumění, které zamotají hlavu hlavním aktérům příběhu v obci Babovřesky kdesi u Budějc…

  • Pro komedii si tvůrci filmu vybrali jihočeské vesničky ve stylu selského baroka – Netolice, Pištín, Záboří, Dobčice, Dříteň, Hluboká nad Vltavou. Ty jsou ústředním dějištěm příběhu, kde rozhodně nechybí svérázné vesnické postavičky v podání známých českých herců.
O tom, že některé věci ve filmu mají reálný základ a že vlastně všechno tak nějak vychází ze života, přesvědčuje i Zdeněk Troška. …. „Vesnička s fiktivním názvem Babovřesky vznikla změnou prvního písmene obce Žabovřesky, kde můj asistent a spoluautor scénáře Marek Kališ bydlí i se svou rodinou. Jak jsem již řekl, někteří se v tom možná i poznají. Nechybí třeba ani místní drbna “Božena Němcová“ ale i další reálná jména, která jsem tak trochu přenesl do samotného děje…“ říká režisér a autor scénáře Zdeněk Troška.

Ten, jak známo, rád sbírá útržky ze života obyčejných lidí a přenáší je brilantně na filmové plátno. Vždyť jeho asi nejslavnější komedie – trilogie Slunce, seno…. jsou toho jasným důkazem a při každé televizní repríze trhají divácké rekordy!

Nová komedie BABOVŘESKY… aneb z dopisu venkovské drbny, je 21. filmovým počinem a devátou filmovou komedií režiséra Zdeňka Trošky.
Scénář k filmu napsal podle námětu Ĺuboše Draganovského Zdeněk Troška a Marek Kališ.

Do hlavních rolí obsadili tvůrci herce zvučných jmen: Lukáše Langmajera, Janu Synkovou, Veroniku Žilkovou, Lucii Vondráčkovou, Pavla Kikinčuka a Jana Dolanského. Dále se ve filmu ve vedlejších rolích objeví: Miroslav Noga, Jitka Sedláčková, Jiří Pecha, Lubomír Kostelka, Jan Kuželka a mnoho dalších.

Podívejte se na ukázku k filmu

Zdroj: Youtube

Do kina můžete na Babovřesky vyrazit od 14. 2. 2013