Každý jednou griloval poprvé

Gril Weber

Komerční sdělení - Grilování není jen o jídle a umaštěných talířích. Je to především čas strávený s lidmi, na kterých nám záleží. Je to i příležitost ukázat se s domácí marinádou, omáčkami, míchanými nápoji či vybraným vínem. K příjemné atmosféře nepotřebujete jen krásné počasí a dobrou náladu ale také spolehlivý gril.

První a nejzásadnější otázka zní: Máte gril? Že nevíte, jaký vybrat? Pomůžeme vám. 

Plynový nebo na dřevěné uhlí?

Jistě jste od poloprofesionálních grilmasterů už slyšeli, že ten či onen gril je lepší než jiný. Nikdo však nemůže tvrdit, že jeden gril je nadřazený druhému. Každý preferuje něco jiného. A když už nevíte kudy kam, orientovat se podle značky a recenzí vám vždy pomůže. Jednou z nejkvalitnějších a nejstarších značek grilů jsou grily od americké firmy Weber, která se na jejich výrobu specializuje už od roku 1952. 

Gril na dřevěné uhlí

  • Je levnější. Není to však pravidlo, najdou se mezi těmito druhy grilů také dražší kousky.
  • Jsou velmi žhavé. Neplatí to však u všech grilů. Například u grilu Lotus to neplatí.
  • Náročnější příprava. Je potřeba jej ručně zapálit a předehřát. Dají se koupit i zapalovací sety.
  • Pokaždé načichnete kouřem. Ani to neplatí pro všechny grily na dřevěné uhlí, u Lotusu nenačichnete.
  • Možnost grilování horko-vzduchem. A to díky grilu s poklopem, který funguje jako horkovzdušná trouba. TIP: Master-Touch GBS Weber
  • Musíte udržovat stálou teplotu.
  • Přicházíte do kontaktu s opravdovým ohněm, což může být fajn a evokovat vzpomínky na dětství u táboráku, mimochodem, věděli jste, že existuje například i takové ohniště?

Lotus gril je praktický, skladný gril na dřevěné uhlí, který ale nečoudí a ani se o něj nepopálíte, jelikož jeho stěny se nikdy nezahřejí. Protože z něj nevychází kouř, lze jej používat dokonce i v místnosti.

Plynový gril

  • Je dražší. Nicméně, najdou se mezi nimi i levnější kousky, jako je například Kettle Plus od Weberu.
  • Jeho konstrukce je složitější, takže hrozí i riziko, že se může pokazit víc součástek.
  • Jeho údržba a čištění je velmi jednoduchá.
  • I na plynovém grilu můžete dosáhnout kouřového aroma.
  • Je velmi praktický.
  • Větší grily nejsou moc skladné a jsou těžké. Není to však pravidlo, například plynový gril Q 3200 Weber váží jenom 30 kg.

Věděli jste, že existují i grily na zahradu, ve kterých můžete dokonce i péct moučníky? Takový gril, jako je například Genesis II LX S-440 GBS od Weberu, je bez nadsázky dobře vybavenou pojízdnou kuchyní.

Jde se grilovat!

  • Jestliže máte gril na dřevěné uhlí, vysypte popel z předchozího grilování.
  • Oba grily je předem nutné předehřát ještě před tím, než na ně položíte jídlo. Plynové grily se zapínají lehce. Abyste rozžhavili gril na uhlí, budete potřebovat podpalovač a dřevěné uhlí
  • Plynový gril nechte běžet naprázdno tak 10 minut, gril na uhlí minimálně 20 minut.
  • Jakmile bude gril předehřátý, očistěte drátěným kartáčem lepkavé připáleniny a nachytané nečistoty z roštu. Použít můžete i kartáč na grily přímo určený, jako je Triangl od Weberu či bambusový kartáč s nerezovými štětinkami. Jakmile ale skončíte grilovací sezónu, nečistěte rošt od mastnoty. Zabráníte tak přes zimu korozi.
  • Je-li váš gril připraven, naolejujte rošt tukem s vysokým kouřovým bodem, výborný pro tento účel je olej řepkový.
  • Máte hotovo? Tak nyní můžete položit suroviny na gril, nebudou se tak moc připalovat a budou mít hezké čárkované linie od roštu.

Tipy

  • Dobré je, když před grilováním necháte maso „dojít“ k pokojové teplotě. Postačí, když jej hodinu před grilováním vytáhnete z lednice. Maso se díky tomu ugriluje rychleji, bude šťavnatější a méně vysušené. 
  • Než začnete maso podávat na talíře, ujistěte se, že je dostatečně tepelně upravené tak, že jej propíchnete v jeho nejtlustším bodě a podle vytékající šťávy poznáte, zda je už hotové. Šťáva by neměla být nijak zabarvená. Anebo si také můžete pořídit tuto věcičku na bluetooth, která propojí maso na grilu s vaším chytrým telefonem, změří povrchovou i vnitřní teplotu připravovaného pokrmu, řekne vám, kdy je maso připravené a kdy můžete servírovat.
  • Ujistěte se, že na syrové maso používáte jiné náčiní než na ostatní potraviny. Křížová kontaminace se syrovým masem může způsobit i zdravotní potíže.
  • Je dobré, když marinované maso umístíte do mikrotenového sáčku, takto zajistíte, že maso bude marinádou dobře pokryto a hezky se promarinuje.
  • Není vůbec k zahození používat grilovací sáček s alobalovým podkladem, který umožní ugrilovat maso a zeleninu ve vlastní šťávě a jídlo díky němu nepřipálíte. Navíc nemusíte honit sherry rajčátka a jiné drobotiny pod roštem.
  • Při grilování buďte maximálně opatrní a raději než vidličku z příborového setu používejte náčiní na grilování určené a rukavice.

 Grilování není žádná věda, ale chce to praxi, neboť žádný učený z nebe ještě nespadl.

http://www.streetdirectory.com/food_editorials/cooking/barbeque_recipes/all_about_barbecue.html 

http://startcooking.com/a-beginners-guide-to-the-barbecue

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky