Káva – Nápoj, který změnil (nejen) Evropu

Káva – Nápoj, který změnil (nejen) Evropu
Káva – Nápoj, který změnil (nejen) Evropu
Zdroj: Tchibo

Když před třemi sty lety káva dorazila do Evropy, ovlivnila nejprve stravovací zvyklosti, a pak i celou společnost. Nebýt kávy, vypadal by náš dnešní život úplně jinak.

Diskutujte: Jak změnila káva život vám? Kdy jste si dali první šálek, kdo vás kdy pozval na nezapomenutelnou schůzku u kávy… Napište nám do redakce svůj kávový příběh. Ozvěte se na divisova@sanoma.cz

Cukráři nabízeli nové druhy pečiva, které se mohly podávat k voňavému nápoji. Vídeňské rohlíky připomínaly svým tvarem půlměsíce vítězství nad Turky, croissant ke kávě nahradil ranní polévku jako první jídlo dne.

Káva způsobila ale i převratné změny v celé společnosti. Pozvání na kávu vytlačilo klasické pozvání na oběd nebo na večeři. Kavárny tehdy sloužily jako politické debatní kluby a burzy zpráv, byly rájem umělců a intelektuálů a platily za líhně moderny. Jakožto skvělé centrum mondénního života odrážely také ducha své epochy.

Lahodná vůně kávy, dortů a koláčků, cinkot šálků a čajových lžiček, šuškání spokojených lidí – tato kouzelná atmosféra je společná pro všechny kavárny na celém světě. Café Florian na náměstí sv. Marka v Benátkách je nejstarší evropskou kavárnou. Zdejší umělci a obchodníci se setkávají pod jejími klenutými arkádami od roku 1720 a navštěvuje ji i mnoho turistů. V čínském pokoji, v tureckém salónu nebo romantickém pokoji se čtyřmi ročními obdobími, které jsou vyzdobeny překrásnými malbami a antickým nábytkem, údajně svého času popíjeli kávu Casanova, Thomas Mann, lord Byron, Goerge Sandová, Claude Monet a Marcel Proust.

Řadu osobností a tradic nabízí také kavárna „Café Greco", která je v příjemné římské Via Condotti a je pod ochranou památkářů. Byla otevřena v roce 1750 a za strohou fasádou se zde dodnes schází téměř všichni, kteří mají postavení či jméno. Z knihy hostů lze vyčíst „kdo je kdo“ na umělecké scéně, v politice a šlechtickém stavu. V raném 19. století se v malých, elegantních sálech, jejichž stěny zdobí cenné malby, setkávali němečtí romantikové, básníci, malíři a hudebníci v takovém počtu, že umělecký kritik Wilhelm Heinse navrhl, aby se Greco přejmenovalo na Café Tedesco (německá káva). Nejslavnějším hostem byl Johann Wolfgang Goethe, který zde sedával, aby psal.

Nesmrtelná vídeňská kavárna dosáhla svého rozkvětu v biedermeierovském období i v epoše Belle Epoque a přežila i monarchii. I dnes má většina Vídeňanů svou stálou kavárnu, ve které čte noviny, hraje šachy nebo navazuje známosti. K tradičním kavárnám patří Café Sperl, Café Central na arkádovém dvoře vídeňského paláce, Landtmann vedle hradního divadla a Café Herrenhof, útočiště velkých básníků a spisovatelů, jako jsou Robert Musil, Hermann Broch, Franz Werfel a Joseph Roth. Závan dějin zaniklé císařskokrálovské monarchie se dá zažít ve slavné kavárně Café Museum. Ale i v pražské kavárně hotelu Evropa na Václavském náměstí, kde se svým způsobem zastavil čas. Můžete si tu v klidu v nádherném prostředí vrcholné secese vychutnávat šálek lahodné kávy s dortem, zatímco pianista hraje melancholické melodie.

Víte, že...

  • Klasické espreso je základem pro všechny ostatní kávy jako cappuccino nebo caffé latte? Má své přesné parametry, jak by mělo vypadat a jak by se mělo připravovat.
  • Espreso pochází z italského Milána. Právě zde na počátku 19. století poprvé protlačili pod vysokým tlakem vodu skrze do tmava upraženou jemně namletou kávu.
  • Espreso připravujeme z ± 7, 2 g jemně umleté kávy. Extrakce espresa trvá 20–30 sekund a do šálku by ho mělo natéci 25–35 ml. To vše při tlaku 9 barů a teplotě ± 90 °C.
  • Není espreso jako espreso. Dokonce i v Itálii existují regionální rozdíly v jeho chuti. Zatímco na severu země dávají přednost espresu ovocného typu, na jihu Itálie je velmi oblíbené silné tmavé espreso.
  • V Itálii se říká, že pro dokonalé espreso platí pravidlo čtyř „M“: Miscela (směs), Macinazione (mletí), Macchina (přístroj) a Mano (ruka). Tchibo přidává ještě páté „M“, a sice Manitoraggio (kontrola).
  • Pro domácí přípravu espresa Tchibo nabízí mnoho rozmanitých specialit. Rozhodně vyzkoušejte Tchibo Espresso Milano Style ze 100% kávových zrn Tchibo Arabica se severoitalským chuťovým profilem s lehce ovocným charakterem a jemným dotykem čokolády.

  • Pokud hledáte typicky jihoitalské intenzivní espreso s plnou chutí, sáhněte po kávě Tchibo Espresso Sicilia Style ze směsi vybraných káv Tchibo Arabica, doplněných vysoce kvalitními zrny Robusta. Jednotlivé druhy káv jsou odděleně praženy do tmavého tónu. Díky kvalitní směsi i jedinečnému způsobu pražení si vychutnáte lahodné espreso s klasicky intenzivními podtóny.

Anketní otázka:

Tchibo Espresso Sicilia Style

a) Je chuťově neutrální espreso

b) Je klasické intenzivní jihoitalské espreso

((bean:1:96))

 

c) Je jemné severoitalské espreso s ovocnými a čokoládovými tóny
 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky