Vybrali jsme pro vás čtyři místa ze tří kontinentů, kde si můžete takovou dovolenou dopřát. Ale pozor, před většinou z nich úřady varují a dovolená je jen na vlastní riziko.

Irák

Země zmítaná válkou si dlouho mohla nechat o turistech jen zdát, i když jim má co nabídnout. Když sem loni v březnu britská cestovní kancelář Hinterland travel přivezla první skupinu turistů, každý se tvářil nedůvěřivě. Jenže turistům se mezi obrněnými vozy a vojáky zalíbilo, a to především díky množství památek, které zde najdete. Kromě Bagdádu zde stojí za vidění hlavně biblické město Babylón, svatyně v Nadžafu a Kerbale, Citadela v Erbilu, nebo druhé největší město Basra, významný přístav, nazývaný také Benátky Středního Východu. Právě Basra někdy bývá pokládána za předlohu Rajské zahrady v Edenu.

Kafe.cz zjistilo

Pokud se vydáte do Iráku, počítejte se zvýšeným rizikem a nestabilní situací. Cesta je opravdu pro dobrodruhy, úřady ji nedoporučují.
Irák je opravdu chudá země, a proto nečekejte žádný luxus – to se týká hotelů, hygieny i stravy.

Afghánistán

Také cestu do další z chudých asijských zemí zmítaných válkou úřady rozhodně nedoporučují. Zejména na jihu neustále probíhají vojenské operace a dochází zde k nepředvídaným útokům. Bezpečno však není ani v jiných částech země – podél silnic a ve venkovských oblastech se nachází pět až sedm milionů nášlapných min a velké množství nevybuchlé munice. Památky v této zemi však za vidění stojí – třeba historická tvrz Bala Hissar přímo v centru hlavního města Kábulu, zelená mešita Sabz proslulá svou zelenou majolikovou výzdobou, palác Tajbeg – někdejší sídlo královské rodiny, nebo historický komplet mešit a minaretů Gawhar Shat Musalla, který najdete ve druhém největším městě Herat.

Kolumbie

Když se řekne Kolumbie, možná se vám v první řadě vybaví únosy a drogy. Obojím je bohužel země dodnes neblaze proslulá, stejně jako jedním z největších množství kriminality v Latinské Americe. Za jediné poměrně bezpečné město je považována Cartagena, naopak úřady varují před návštěvou všech venkovských a horských oblastí, včetně turisticky atraktivní Sierra Nevada de Santa Marta, kde se nachází nejen tzv. Ztracené město, ale také ozbrojené nelegální skupiny. Kolumbie ale láká turisty z celého světa především kvůli krásné přírodě, ale i nepřeplněným plážím.

Kafe.cz zjistilo

Za nejbezpečnější dopravu v Kolumbii je považována letecká. Nedoporučují se cesty autem, ani autobusem, především v nočních hodinách. Vzhledem k vysokému riziku únosu varují úřady před zastavením taxi na ulici, vždy se proto doporučuje použít vozy hotelové, nebo radiotaxi.
Také do Kolumbie je lepší vypravit se s cestovní kanceláří. Za jejím tajemstvím můžete putovat třeba ZDE.

Súdán

I když největší africký stát sousedí s hojně navštěvovaným Egyptem, turisté se do něj zatím příliš nehrnou. Přesto však tato země má co nabídnout, především pyramidy v Meroe. Celý areál, v němž se nachází asi 40 pyramid, není – na rozdíl od egyptské Gízy – přeplněný turisty, a tak si jej můžete v klidu prohlédnout. Sudán je 10. největší stát světa, bohužel ale i jeden z nejchudších, a tak ani zde nemůžete spoléhat na žádný luxus – samozřejmostí není ani tekoucí voda či splachovací záchod (s výjimkou několika lepších hotelů). Přesto jde o stát, který je mnohem méně nebezpečný, než ty předchozí.

Tip Kafe.cz

Pokud se pro něj rozhodnete, raději se sem vydejte s cestovní kanceláří, než na vlastní pěst. Na vše zde totiž musíte mít povolení, a tak můžete stát, že pobyt strávíte jejich vyřizováním. Zajímavý poznávací zájezd v kombinaci s návštěvou Etiopie najdete například ZDE. Musíte však počítat s vyšší cenou.